0
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Τα γεύματα του γραφείου”

Από την Ευαγγελία Ηλία

Ένα από τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου σε σχέση με τη διατροφή είναι τα γεύματα που καταναλώνει στο εργασιακό του περιβάλλον. Οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο δεν επιτρέπουν τις σωστές επιλογές τροφίμων με προτίμηση στα γρήγορα σνακ, έτοιμα και πρόχειρα γεύματα ή πολύ συχνά στην πολύωρη νηστεία κατά τις ώρες της εργασίας με αποτέλεσμα ένα μεγάλο γεύμα με την επιστροφή στο σπίτι. Αυτό σταδιακά οδηγεί σε αύξηση του βάρους, συσσώρευση λίπους αλλά και ενδεχόμενα προβλήματα υγείας όπως ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και χαμηλά επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.

 

Για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω μπορούμε να ακολουθήσουμε τα εξής:

 

  • Προμηθευόμαστε σκεύη και δοχεία τροφίμων με σκοπό την αποθήκευση και μεταφορά των γευμάτων μας στην εργασία. Καθώς κυκλοφορούν πολλά είδη στην αγορά σε διάφορα χρώματα και σχέδια η συνήθεια να μεταφέρουμε τα γεύματα μας στην εργασία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ευχάριστη.

 

  • Σημειώνουμε στην ατζέντα της ημέρας τις ώρες των γευμάτων από πριν όπως τα επαγγελματικά ραντεβού και τις υποχρεώσεις μας. Αυτό το τρικ μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να μην παραλείπουμε τα γεύματα μας.

 

  • Είναι σημαντική η κατανάλωση τροφής όπως το έχουμε προγραμματίσει ακόμη και αν δεν πεινάμε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή  διότι αν περιμένουμε το αίσθημα της πείνας μπορεί οι επαγγελματικές συνθήκες να μην μας επιτρέψουν να γευματίσουμε τότε .

 

  • Όσον αφορά το είδος των γευμάτων μας μπορούμε να ξεκινήσουμε με το πρωινό μας κατά την άφιξη στην εργασία αν αυτό δεν έχει καταναλωθεί στο σπίτι. Επιλέγουμε: μπάρα δημητριακών, κριτσίνια, κράκερ, φρυγανιές, παξιμαδάκια (2 τμχ σε όλα) + 1 κομμάτι τυρί και το ρόφημα καφέ –τσαί με περιορισμένη ή καθόλου ποσότητα ζάχαρης.

 

  • Μετά από ένα 3ωρο περίπου από την κατανάλωση του πρωινού καλό είναι να έχουμε προγραμματίσει το επόμενο γεύμα που μπορεί να είναι: ένα τόστ, σάντουιτς με απλή γέμιση, κουλούρι Θεσσαλονίκης με ένα κομμάτι τυρί, μικρό κομμάτι σπιτική σπανακόπιτα, γιαούρτι με μέλι+φρούτα, 2 φ. ψωμί του τοστ με λίγο ταχίνι+μέλι ανάμεσα.

 

  • Εάν στις ενδιάμεσες ώρες πεινάσουμε ή επιθυμήσουμε κάποιο γλυκό μπορούμε να καταναλώσουμε μια χούφτα αποξηραμένα φρούτα ή ένα μικρό παστέλι.

 

  • Τέλος αν το ωράριο εργασίας είναι τέτοιο που επιτρέπει την κατανάλωση ενός ακόμη γεύματος μια σαλάτα με τυρί ή αυγό ή τόνο, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και μια σάλτσα βινεγκρετ είναι ικανή να μας χορτάσει δίνοντας ενέργεια, χωρίς πολλές θερμίδες ώστε με την επιστροφή στο σπίτι να καταναλωθεί το κυρίως γεύμα.

 

→ Τώρα αν κάποια μέρα είναι τόσο φορτωμένο το πρόγραμμα μας που ακόμα και τα παραπάνω φαντάζουν ακατόρθωτα, αν προμηθευτούμε κάποιο γεύμα με delivery καλό θα ήταν να επιλέξουμε κάποια σαλάτα με λίγη σος, καλαμάκια, σάντουιτς με λίγα υλικά χωρίς μαγιονέζα – μπορούμε να προσθέσουμε μουστάρδα για γεύση στη θέση της, ή κάποιο άλλο έτοιμο γεύμα με πρωτεΐνη και λαχανικά χωρίς τηγανητές πατάτες, βαριές σάλτσες –σος και λιπαρά.

→ Ένα τελευταίο σημείο αλλά εξίσου σημαντικό είναι και η κατανάλωση καφέ. Ακόμη και αν προσέξουμε τα γεύματα μας μπορούμε να «πιούμε» τις θερμίδες που γλιτώσαμε από αυτά αν καταναλώσουμε παραπάνω ποσότητα καφέ με ζάχαρη και αφρόγαλα καθώς οι πολλές ώρες εργασίας και οι υποχρεώσεις μας ωθούν συχνά σε υπερκατανάλωση του.

 

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon
Ευαγγελία Ηλία

Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής - απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών.Επαγγελματική εμπειρία σε αθλητικούς χώρους,δημόσιο σχολείο και σε ατομικά προγράμματα διατροφής.Με κύρια πλέον απασχόληση σε χώρο ομορφιάς και καλλυντικών προϊόντων τα θέματα υγείας ,ομορφιάς και εμφάνισης που απασχολούν κυρίως τη γυναίκα αποτελούν καθημερινότητα. «Τι καλύτερο από ένα online περιοδικό που μας δίνει ιδέες για να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας Lifestyle!»

YOU MAY ALSO LIKE