0
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Η πολύτιμη βιταμίνη D”

Από την Ηλία Ευαγγελία

H «βιταμίνη του ήλιου», όπως θα μπορούσαμε αλλιώς να ονομάσουμε τη βιταμίνη D, έχει τη μοναδική ιδιαιτερότητα να συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό με την βοήθεια της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο μπορούμε να την προσλάβουμε και από κάποιες τροφές αλλά και από συμπληρώματα. Τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα ιχθυέλαια, το αυγό, το συκώτι και τα μανιτάρια. Η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της τροφής όμως είναι πολύ περιορισμένη και γι αυτό το λόγο η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη.

Ο βασικότερος ρόλος της βιταμίνης D είναι η προαγωγή της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από τις τροφές στην εντερική οδό και άρα παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία των οστών και στην πρόληψη εμφάνισης οστικών παθήσεων.
Ωστόσο σε πολλές επιστημονικές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ότι έχει και άλλες  ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό όπως :

 • Πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνος, υπέρταση
 • Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
 • Καλύτερο έλεγχο σακχάρου
 • Βελτίωση της ψυχικής υγείας
 • Βοήθεια στην απώλεια βάρους

Τελευταία και επίκαιρη μελέτη δείχνει μεγάλη συσχέτιση της βιταμίνης D στη μάχη κατά του κορονοϊού. Και αυτό γιατί η επάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας  απέναντι σε ιώσεις που προσβάλλουν την αναπνευστική οδό.

 Τα πιθανά συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι:

 • Συχνά κρυολογήματα και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
 • Επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 20 μονάδες.
 • Πόνοι στην πλάτη χαμηλά
 • Χαμηλή οστική πυκνότητα
 • Φαινόμενα κατάθλιψης
 • Μυοσκελετικοί πόνοι γενικά

Αρκούν  λοιπόν 15-20΄καθημερινά να απολαμβάνουμε τον ήλιο ακόμη και στο μπαλκόνι μας για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να συνθέσει, αυτή την πολύτιμη για την υγεία μας, βιταμίνη!

 www.goonlifestyle.com

 

 

 

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon
Ευαγγελία Ηλία

Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής - απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών.Επαγγελματική εμπειρία σε αθλητικούς χώρους,δημόσιο σχολείο και σε ατομικά προγράμματα διατροφής.Με κύρια πλέον απασχόληση σε χώρο ομορφιάς και καλλυντικών προϊόντων τα θέματα υγείας ,ομορφιάς και εμφάνισης που απασχολούν κυρίως τη γυναίκα αποτελούν καθημερινότητα. «Τι καλύτερο από ένα online περιοδικό που μας δίνει ιδέες για να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας Lifestyle!»

YOU MAY ALSO LIKE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Keto diet.. Η δίαιτα που αγαπούν οι celebrities”

Μια καινούργια τάση για την απώλεια βάρους με μια όχι και τόσο καινούργια δίαιτα αποτελεί η Keto Diet ή αλλιώς Κετογονική Διατροφή. Η διατροφή αυτή είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μέτρια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες.