0
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Comfort Food”

Το ακούμε πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό, το βλέπουμε σε πολλά εστιατόρια, σε συνταγές, το προτείνουν πολλοί σεφ, τι είναι σημαίνει όμως αλήθεια ο όρος comfort food ?

 Κι όμως δεν είναι κάτι καινούργιο μιας και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1966 σε ένα δημοσίευμα Αμερικανικής εφημερίδας (Palm Beach Post) όπου αναφέρθηκε πως οι ενήλικες κάτω από συναισθηματική πίεση στρέφονται συχνά σε ένα φαγητό που συνδέεται με την ασφάλεια της παιδικής του ηλικίας.

Πιο συγκεκριμένα θα λέγαμε ότι με τον όρο «comfort food» χαρακτηρίζεται ένα φαγητό που έχει συναισθηματική αξία για κάποιον ή του δημιουργεί μια νοσταλγική διάθεση. Συνήθως είναι υψηλό σε θερμιδική αξία, πλούσιο σε υδατάνθρακες  ή απλό στην προετοιμασία του.


Έτσι σε καταστάσεις υψηλού στρες, κακής διάθεσης ή απλά νοσταλγίας το άτομο μπορεί να θέλει να καταναλώσει ένα φαγητό που ετοίμαζε συχνά η μητέρα του, η γιαγιά του στην παιδική του ηλικία ή ένα φαγητό που έχει σχέση με την παράδοση του τόπου του.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι καταναλώνοντας τροφές με υψηλή θερμιδική αξία πλούσιες σε λιπαρά ή ζάχαρη όπως σνακ, γλυκά, παγωτό, έτοιμο φαγητό ενεργοποιείται στον εγκέφαλο το σύστημα της επιβράβευσης που δίνει αισθήματα χαλάρωσης, απόλαυσης, ηρεμίας και ψυχικής ανάτασης.

Κάπως έτσι δρα και το comfort food που εννοείται πως διαφέρει από άτομο σε άτομο αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο για όλους :

Μια αίσθηση περιποίησης και ανταμοιβής του εαυτού μας για να τον κάνουμε να νιώσει καλύτερα !

Έτσι λοιπόν τώρα που #μενουμεσπιτι μπορούμε να περιποιηθούμε τους εαυτούς μας και την οικογένεια μας με το αγαπημένο μας φαγητό, με απλά υλικά όσο δυνατόν πιο αγνά και φυσικά μαγειρεμένο από εμάς. Γιατί όχι να ετοιμάσουμε ένα γεύμα από το μενού του αγαπημένου μας εστιατορίου και να το σερβίρουμε όμορφα στην οικογένεια μας σαν να βρισκόμασταν εκεί?

 

Ωστόσο προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε γιατί δεν ξεχνάμε ότι τρώμε σε περίσσεια μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας, οπότε μια μικρή μερίδα αρκεί για να μας «ανεβάσει»!!!

 

Το comfort food μου?? Γεμιστά με τυρί φέτα  μετά από καλοκαιρινό μπάνιο στη θάλασσα!

 

Περιμένουμε στα σχόλια του άρθρου και το δικό σας Comfort Food !

 

 

Ηλία Ευαγγελία
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
evagelia1980@windowslive.com

 

www.goonlifestyle.com

Πηγή: Wikipedia

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon
Ευαγγελία Ηλία

Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής - απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών.Επαγγελματική εμπειρία σε αθλητικούς χώρους,δημόσιο σχολείο και σε ατομικά προγράμματα διατροφής.Με κύρια πλέον απασχόληση σε χώρο ομορφιάς και καλλυντικών προϊόντων τα θέματα υγείας ,ομορφιάς και εμφάνισης που απασχολούν κυρίως τη γυναίκα αποτελούν καθημερινότητα. «Τι καλύτερο από ένα online περιοδικό που μας δίνει ιδέες για να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας Lifestyle!»

YOU MAY ALSO LIKE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Τροφές για λαμπερό δέρμα”

Ναι μια καλή σειρά καλλυντικών προϊόντων θα αναδείξει την επιδερμίδα μας αλλά αν δεν έχουμε φροντίσει την υγεία και την καλή κατάσταση του δέρματος μας "εκ των έσω" δεν θα μπορέσει να έχει  αποτελέσματα.