0
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“BOREDOM EATING -Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται”

Όλοι μας το κάνουμε, σε αίθουσες αναμονής, σε μακρινά ταξίδια, στο σπίτι μια καθημερινή βράδυ όταν δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε, η ανία μας οδηγεί να φάμε χωρίς στην πραγματικότητα να πεινάμε. Η απάντηση μοιάζει απλή και αποτελεί την πιο συνηθισμένη συμβουλή των ειδικών: Μην τρώτε όταν βαριέστε! Ωστόσο δεν ωφελεί κάπου αν δεν δοθούν εναλλακτικές λύσεις.

Σε πρώτη φάση ας δούμε την πραγματική αιτία του φαινομένου. Αν θελήσουμε να εξηγήσουμε την έννοια της ανίας δεν σημαίνει απόλυτα ότι  κάποιος δεν έχει τίποτα να κάνει και βαριέται. Η ανία μπορεί να συμβαδίζει και με ένα φορτωμένο πρόγραμμα πλούσιο σε  δραστηριότητες γιατί κατά βάση οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος. Πως τώρα συνδέεται η υπερκατανάλωση φαγητού με αυτό το φαινόμενο ?

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ανία είναι μια συνηθισμένη αιτία κατανάλωσης junk food. Οι  άνθρωποι που βαριούνται έχουν την τάση να καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ τα οποία σίγουρα είναι πολύ εύγεστα και «ελκυστικά» ακόμα και στην όψη,προσφέροντας  στιγμιαία ευχαρίστηση η οποία είναι ικανή να διασπάσει την ανία. Ωστόσο όπως αναφέραμε αυτή η αντιμετώπιση είναι στιγμιαία και  οι παραπάνω θερμίδες που προσλαμβάνουμε εκείνη τη στιγμή μπορούν να μας προσθέσουν βάρος που θα είναι μόνιμο.

Ας δούμε τώρα τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου  αυτού που αν μη τι άλλο απασχολεί ή κάποια στιγμή σίγουρα έχει απασχολήσει πολλούς από εμάς:

ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ

Με μια λίγο πιο προσεκτική παρατήρηση του εαυτού μας μπορούμε να δούμε τις συνήθειες μας και τι είναι αυτό που μας οδηγεί στο να καταναλώσουμε κάποιο τρόφιμο ενώ δεν πεινάμε. Αν δημιουργείται η ανάγκη για ένα σνακ το απόγευμα στη δουλειά τη στιγμή που οι ρυθμοί πέφτουν, το  βράδυ στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα, το σαββατοκύριακο ενώ έχουν τελειώσει όλες οι δραστηριότητες μας ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο αναζητώντας «κάτι να βάλουμε στο στόμα μας» τότε σίγουρα δεν μιλάμε για πραγματική πείνα αλλά για κατανάλωση τροφής για να σπάσουμε στιγμιαία την ανία μας. Τη στιγμή λοιπόν που ενεργοποιείται η αίσθηση της ανεξήγητης πείνας μπορούμε να βρούμε και τις ανάλογες υγιεινές εναλλακτικές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Καλό θα είναι να προγραμματίζουμε τις ώρες που θα τρώμε καθημερινά, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι λαμβάνει το σώμα μας και να υπάρχει πλήρης έλεγχος στην κατανάλωση. Σκεφτείτε καλά το πρόγραμμα της ημέρας και τι ανάγκες μπορεί να προκύψουν, για να αποφύγετε τα επιπλέον σνακ και τις ανούσιες θερμίδες. Έτσι, μ’ ένα σωστό πλάνο είμαστε γεμάτοι ενέργεια και εξασφαλίζουμε  το αίσθημα του κορεσμού όλη την ημέρα, ενώ οι νυχτερινές επιθέσεις στην κουζίνα θα σταματήσουν μία και καλή.

ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΚΑΛΕΣ

Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «αντιπερισπασμό» και να μας κάνουν να ξεχάσουμε την τάση για κατανάλωση τροφής χωρίς λόγο.

Βρείτε κάποιο τρόπο να κρατάτε τα χέρια σας απασχολημένα, όπως το πλέξιμο, η ζωγραφική, το παζλ, η πασιέντζα ή το σταυρόλεξο ή ακόμα πάρτε τηλέφωνο κάποιον φίλο σας. Μπορείτε επίσης να διαλογιστείτε για κάποια λεπτά ή να πάτε μία γρήγορη βόλτα, που όχι μόνο θα σας κρατήσει απασχολημένους αλλά θα σας χαλαρώσει κιόλας. Γεμίστε το χρόνο σας με σκέψεις και συναισθήματα και όχι το σώμα σας με θερμίδες.

Να θυμάστε όμως ότι δεν πρέπει συνέχεια να κάνετε το ίδιο πράγμα, διότι πάλι θα αρχίσετε να βαριέστε. Εξασφαλίστε μία ποικιλία δραστηριοτήτων για να καταφεύγετε κάθε φορά, ώστε οι νέες και υγιεινές συνήθειές σας να μην καταλήξουν μονότονες.

 

Ηλία Ευαγγελία
Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Evagelia1980@windowslive.com

www.goonlifestyle.com

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

Ευαγγελία Ηλία

Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής - απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών.Επαγγελματική εμπειρία σε αθλητικούς χώρους,δημόσιο σχολείο και σε ατομικά προγράμματα διατροφής.Με κύρια πλέον απασχόληση σε χώρο ομορφιάς και καλλυντικών προϊόντων τα θέματα υγείας ,ομορφιάς και εμφάνισης που απασχολούν κυρίως τη γυναίκα αποτελούν καθημερινότητα. «Τι καλύτερο από ένα online περιοδικό που μας δίνει ιδέες για να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας Lifestyle!»

YOU MAY ALSO LIKE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Επίπεδη κοιλιά στη παραλία”

Σε καμιά περίπτωση δεν πηγαίνουμε στην παραλία νηστικοί.. Το κολύμπι, οι δραστηριότητες στην παραλία και φυσικά η έκθεση στον ήλιο θα μας εξαντλήσουν αν δεν έχουμε την απαραίτητη ενέργεια.