ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Tροφικές δυσανεξίες»

Ο όρος τροφική δυσανεξία χρησιμοποιείται για να δηλώσει τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις  μετά από τη λήψη τροφής. Διαφέρει από την τροφική αλλεργία η οποία και εκδηλώνεται με ένα ευρύ φάσμα κλινικών σημείων και συμπτωμάτων με πιο συχνές τις αντιδράσεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό σύστημα και το δέρμα.Έτσι οι δυο έννοιες δεν θα πρέπει να συγχέονται.

Οι τροφικές δυσανεξίες οφείλονται στους εξής παράγοντες:

 

  • Τοξικούς: από μικροβιακή επιμόλυνση των τροφών
  • Φαρμακολογικούς: Από παρουσία φαρμακολογικών προϊόντων στα τρόφιμα όπως η φαινυλεθυλαμίνη (σοκολάτα/τυρί/κόκκινο κρασί), η τυραμίνη (τυριά) κ.α.
  • Μεταβολικές διαταραχές: Ο πιο συχνός παράγοντας εμφάνισης ανεπιθύμητων αντιδράσεων όπου λόγω έλλειψης συγκεκριμένων ενζύμων προκαλείται ανικανότητα πέψης ενός τροφίμου ή συστατικού ενός τροφίμου. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη όπου λόγω δυσαπορρόφησης  προκαλείται μετεωρισμός και διάρροια  και η δυσανεξία στη γλουτένη (πρωτεΐνη των σιτηρών) όπου προκαλεί ποικίλες βλάβες στο εντερικό βλενογόννο.

 

Τέλος  παρατηρούνται και  ιδιοσυγκρασιακές αντιδράσεις μετά από την κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετα όπως συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης  και χρώματα.

Η διάγνωση των αντιδράσεων δυσανεξίας θεωρείται αρκετά δύσκολη, με τις υπάρχουσες τεχνικές και ίσως χρονοβόρα διαδικασία για να εντοπιστεί η υπεύθυνη για την αντίδραση ουσία. Όταν ολοκληρωθεί η διάγνωση με την λήψη ιστορικού, τις απαραίτητες εξετάσεις και δοκιμασίες  η αντιμετώπιση συνίσταται στην αποφυγή ή τον περιορισμό των υπεύθυνων τροφών από το διαιτολόγιο. Επειδή οι τροφικές δυσανεξίες καθώς και οι αλλεργίες στις τροφές  είναι ένα πολύ συχνό πλέον φαινόμενο η επιστήμη της Τεχνολογίας Τροφίμων  έχει συμβάλλει στη δημιουργία που προϊόντων  όπου βοηθούν στο να μην αποκλειστούν οι υπεύθυνες τροφές από την καθημερινότητα π.χ. γαλακτοκομικά και τρόφιμα ελεύθερα λακτόζης, ψωμί χωρίς γλουτένη και άλλα πολλά.

Ηλία Ευαγγελία
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
evagelia1980@windowslive.com

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty beauty

YOU MAY ALSO LIKE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Τα πιο διαιτητικά κοκτέιλ”

Όσο ζεσταίνει ο καιρός και πλησιάζουμε σιγά σιγά προς το αγαπημένο μας καλοκαίρι, σίγουρα πληθαίνουν και οι βραδινές μας έξοδοι με τη συνοδεία των αγαπημένων μας κοκτέιλ. Τι να προτιμήσουμε όμως ώστε να μην παίρνουμε πολλές θερμίδες?