LIVE IT UP

«Το σεξ και ο ρόλος του στην θηλυκότητα της γυναίκας»

Θα ξεκινήσω με το αλληγορικό ποίημα της Κικής Δημουλά, «Ο πληθυντικός αριθμός»

«Ο έρωτας,

όνομα ουσιαστικόν,

πολύ ουσιαστικόν,

ενικού αριθμού,

γένους ούτε θηλυκού, ούτε αρσενικού

γένους ανυπεράσπιστου.

Πληθυντικός αριθμός

Οι ανυπέρσπιστοι έρωτες’’

…έχουν γραφτεί και θα γράφονται πολυάριθμα άρθρα σχετικά με το σεξ και την γυναικεία λίμπιντο (όπως θα έλεγε κι ο Φρόυντ), καθώς ο άνθρωπος έλκεται από τον άνθρωπο και λαχταρά να εξερευνήσει το ανθρώπινο σώμα με όλες του τις αισθήσεις. Όραση, αφή, οσμή, γεύση και ακοή εναρμονίζονται και μετέχουν στο ζενίθ τους σε αυτό που ονομάζεται συνουσία. Αν  κάποια αίσθηση απουσιάσει συνήθως επηρεάζει το αποτέλεσμα… όμως συχνά το πρόβλημα προέρχεται από αλλού. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η απουσία αυτοπεποίθησης κ ακόμα χειρότερα η επαναλαμβανομένη συνήθεια της καταπίεσης της επιθυμίας είναι σοβαρές αιτίες που οδηγούν σε πιθανόν παθολογίες ή  σύγχυση. Η επικοινωνία του ζευγαριού είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την σεξουαλική ζωή του ατόμου. Ωστόσο οι βιολογικοί παράγοντες είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι επάνω στον έρωτα και εάν θέλουμε να μελετήσουμε εξονυχίστηκα το θέμα, οφείλουμε θεραπευτικά τουλάχιστον να τους λάβουμε σοβαρά υπόψη. Δεν είναι όμως της παρούσης..

Πιο συγκεκριμένα στην γυναίκα η ρουτίνα, η μητρότητα, το στρες κ.α. είναι ανασταλτικοί παράγοντες που συντελούν στην απομάκρυνση όχι μόνο από τον σύντροφο αλλά κι από τον ίδιο της τον εαυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γυναίκα να μήν αισθάνεται πιά όμορφη και επιθυμητή, αισθάνεται να χάνει την θηλυκότητά της με αποτέλεσμα να μειώνεται και η  επιθυμία της ολοκλήρωσης της μέσω της συνουσίας.

Η θηλυκότητα είναι από την ετυμολογία  της λέξης γένους θηλυκού. Είναι η έκφραση της ελευθερίας και του δυναμισμού. Η αντικειμενική θηλυκότητα είναι η ανεπιτήδευτη, πηγαία θηλυκότητα που υπάρχει μέσα σε κάθε γυναίκα που εκτιμά τον εαυτό της. Η θηλυκότητα δεν πρέπει να συγχέεται με την ομορφιά. Η ομορφιά είναι ένα εργαλείο της θηλυκότητας που εμπλουτίζεται περισσότερο με το θυμικό( συναισθήματα, συμπεριφορά και ήθος). Η θηλυκότητα λοιπόν, είναι ή θα όφειλε να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σεξουαλικότητα κ τον οργασμό της γυναίκας. Είναι η λάμψη στα μάτια της γυναίκας που σέβεται την επιθυμία της, την διεκδικεί και την αποπερατώνει δοθείσης κατάλληλης ευκαιρίας.

Κι επειδή οι αισθήσεις όπως αναφέρθηκε μετέχουν στην συνουσία το βλέμμα, η ομιλία, το άγγιγμα, η μυρωδιά, η κίνηση του σώματος … είναι τα μέσα έκφρασης της απύθμενης Θηλυκότητας! Όσο για τον ‘πληθυντικό αριθμό’ της Κικής Δημουλά, εγώ απλώς ενθαρρύνω την συχνότητα του σεξ με σκοπό πάντοτε την επικοινωνία ως καταπολέμηση της μοναξιάς και κατά επέκταση την τόνωση της θηλυκότητας της γυναίκας.  

Ηλέκτρα Σιαλμά
Ψυχοθεραπεύτρια- Οικογενειακή Θεραπεία- Ψυχοσεξουαλική Συμβουλευτική ζεύγους 

Msc Ψυχικές Διαταραχές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα 
elektra_slm@hotmail.com

Η Ηλέκτρα Σιαλμά είναι μητέρα δυο παιδιών. Εκπαιδεύτηκε, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, στην  Συστημική Θεραπεία. Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης(Universidad de Barcelona) με τίτλο » Μείζονες ψυχικές διαταραχές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα». Εργάστηκε σε Ψυχιατρική κλινική για 3,5 χρόνια στην Αθήνα. Στην συνέχεια εργάστηκε στο Brighton στο NHS(National Health System), στην κοινωνική υπηρεσία παρακολούθησης οικογενειών με γονείς που βρισκόταν σε εξάρτηση και οικογενειών με μέλη που έπασχαν από ψυχικές νόσους. Παράλληλα, εργάστηκε σε Κέντρο Οικογενείας όπου συνεργάστηκε με τις δικαστικές αρχές με σκοπό την παραμονή των παιδιών στην αρχική τους οικογένεια εάν κ εφόσον οι γονείς ανέπτυσσαν γονικές δεξιότητες. Συνέχισε τις σπουδές  της στο Λονδίνο στο Tavistock Centre of Human Relations όπου εκπαιδεύτηκε στην Θεραπεία ζεύγους κ στις Ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες στο ζευγάρι. Τέλος, προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής κ ψυχοθεραπείας ατομικά κ ομαδικά τα τελευταία εφτά χρόνια στην Αγγλία. Eίναι μέλος του ΒΑCP (British Association for Counselling and Psychotherapy). Πρόσφατα επαναπατρίστηκε και διατηρεί το γραφείο της στην Αθήνα.

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty beauty

YOU MAY ALSO LIKE
LIVE IT UP

“Το δαιμόνιο της ζήλειας και ..το bullying”

Η ζήλεια αναφέρεται ως ένα φθοροποιό συναίσθημα που έχει τις ρίζες του στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και στην αναζήτηση της αναγνώρισης από τους άλλους.  Παράλληλα, είναι ένας εύκολος τρόπος να ζητήσουμε την προσοχή των άλλων, να γκρινιάξουμε και να διαμαρτυρηθούμε συνήθως χωρίς εμφανή αιτία.