0
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

“To ‘fake’ διαζύγιο ή αλλιώς το θέατρο του παραλόγου»

Τα τελευταία χρόνια το συναντώ συχνά και έχει γίνει πολύ της μόδας μιας και είναι ένας οικονομικός τρόπος να «χωρίσουν» τα ζευγάρια χωρίς δικηγόρους, δικογραφίες, αλλαγή στέγης, πεθερικά και το‘’αλλόφρων’’ της όλης διαδικασίας κτλ κτλ…

Το λευκό διαζύγιο είναι η κοινή συναίνεση δύο συντρόφων με παιδιά (ποσοστό που ξεπερνά το 90%) να μοιράζονται σπίτι, έξοδα και κρεβάτι με σκοπό να μην κλονίσουν την γαλήνη των παιδιών τους… Ανώριμες και μάταιες συμφωνίες θα τις χαρακτήριζα εγώ, ίσως και ψυχο-κακοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για ολόκληρη την οικογένεια.

Προτού αναφερθώ στο μείζων θέμα των παιδιών (ασχέτου ηλικίας ) που κάθε άλλο παρά υπέρ-αντιλαμβάνονται την συναισθηματική αποξένωση των γονιών τους, θα κατακεραυνώσω το ίδιο το ζευγάρι που εθελοτυφλώντας υποκρίνεται σε καθημερινή βάση (αν πούμε ότι το επέλεξαν για την διαφύλαξη της ψυχοσύνθεσης των τέκνων τους) και στο θέατρο αυτό του παραλόγου, αυθυποβάλλονται ότι είναι ελεύθεροι και περνούν καλά εκτός οικογένειας. Περυσινά ξινά σταφύλια και ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι… ό,τι να’ναι…! Η Υποκρισία και η τέχνη της Υποκριτικής στο μεγαλείο της. Πραγματικά υπάρχουν κάποιοι που τα καταφέρνουν καλά και οι δεξιότητες τους τολμώ να πω πως αγγίζουν τους επαγγελματίες ηθοποιούς, αλλά για πόσο είναι το θέμα… πόσο αντέχουν να παίζουν τον ίδιο ρόλο;;;;;;; Μέχρι πότε;; Τί σκοπούς εξυπηρετεί να καλύπτεται η ανασφάλεια τους εις διπλούν ;;; Από τι διαστρεβλωμένο μοντέλο  οικογένειας προέρχονται;;;; Πόση κακοποίηση αντέχουν ακόμα;;;;; 
Όλα τα ανωτέρω μπορούν να τα απαντήσουν μόνο οι ίδιοι και ο καθένας ξεχωριστά μετά και εφόσον ξεκινήσουν ένα εσωτερικό ταξίδι με τον εαυτό τους και τις επιθυμίες τους καθώς και με τον κώδικα ηθικής τους…

Ας περάσουμε όμως στην καυτή πατάτα που λέγεται «παιδί»/ παιδιά. Μην υποτιμάται την συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών σας. Έχουν την φοβερή ικανότητα να καταλάβουν το συναίσθημα σας καθώς εισέρχεστε στο σπίτι μόνο και μόνο από την έκφραση του προσώπου σας και τον τόνο της φωνής σας… Πιάνουν όλα όσα θέλετε να αποφύγετε να συζητήσετε ή ίσως να αποκρύψετε διότι δεν ξέρετε πώς να τους τα αναλύσετε ή βαριέστε γιατί τα υποτιμάτε… ΜΗΝ τα περιθωριοποιείτε, σας αποκωδικοποιούν όταν μιλάτε και ακόμα περισσότερο όταν δεν μιλάτε!
Διαβάστε στα μάτια τους τον φόβο και την αγωνία, αντί να πιστεύετε ότι μεγαλώνετε ψυχολογικά άρτια όντα μέσα σε σαθρό πλαίσιο. Ενδιαφερθείτε για την χαρά των παιδιών σας. Αφήστε τον εαυτό σας να την εισπράξει και ωριμάστε μέσα από τα παιδιά σας.

Η Virginia Satir (η γιαγιά της οικογενειακής-συστημικής θεραπείας) γράφει στο βιβλιό της “ πλάθοντας ανθρώπους»: «… Νομίζω ότι πολλά και σπουδαία διακυβεύονται από την φύση του οικογενειακού σου συστήματος.
Η οικογένεια είναι το μόνο μέρος σ’ολόκληρο τον κόσμο, όπου όλοι μας περιμένουμε διαπαιδαγώγηση και στοργή: επούλωση ψυχικών τραυμάτων, άνοδο της αυτοεκτίμησης, καθώς και προώθηση της καθημερινής ζωής. 
Καθένας το ξέρει ότι στην οικογένεια μαθαίνει τη στοργή και την ωρίμανση. Για να επιτευχούν αυτοί οι στόχοι και να γίνει πραγματικά ζωτική, χρειάζεται απαραίτητα συνεχή παρατήρηση, αλλαγή και αναμόρφωση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σ’ένα ανοιχτό σύστημα…»

Ηλέκτρα Σιαλμά
Ψυχοθεραπεύτρια
Οικογενειακή Θεραπεία
Ψυχοσεξουαλική συμβουλευτική ζεύγους 
https://eyfransis.gr/elektra-sialma/

www.goonlifestyle.com

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

Ηλέκτρα Σιαλμά

Η Ηλέκτρα Σιαλμά έχει αποφοιτήσει από την Νοσηλευτική Αθηνών της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού MSc με τίτλο «Μείζονες Ψυχιατρικές διαταραχές-Ομαδική θεραπεία-Ψυχοφάρμακα», του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (Universidad de Barcelona). Εκπαιδεύτηκε στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων στην Αθήνα, στην Συστημική Συμβουλευτική- Οικογενειακή Θεραπεία. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Tavistock Centre of Human Relations όπου εκπαιδεύτηκε στην Θεραπεία ζεύγους και στις Ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες στο ζευγάρι. Εργάστηκε σε ιδιωτική multibrand ελληνική εταιρία στον τομέα του PR και του HR για 8 χρόνια. Στην συνέχεια σε ψυχιατρική κλινική για 4 χρόνια στην Αθήνα στην διεύθ/ση Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων. Κατά την επταετή διαμονή της στην Αγγλία εργάστηκε στο NHS (National Health System), ενώ παράλληλα, εργάστηκε και σε ιδιωτικό κέντρο οικογένειας ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Προσέφερε υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, ατομικά και ομαδικά, τα τελευταία εφτά χρόνια στο Λονδίνο. Από τα τέλη του 2017 συνεργάζεται αποκλειστικά με το κέντρο ψυχικής υγείας «Εύφρανσις», ως ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση την οικογενειακή θεραπεία και την ψυχοσεξουαλική συμβουλευτική ζεύγους.

YOU MAY ALSO LIKE
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Late 60’s, early 70’s … mid 80’s η μαγεία του γήρατος!”

Μην αφήνετε τον χρόνο να φύγει, αν έχετε όνειρα μην τα εγκαταλείπετε, μην αφήνετε την ζωή να σας ξεγελά πως υπάρχει και το αύριο για σκέψη και δράση. Αν ξέρεις να την ζήσεις, δηλαδή μέσα από σχέσεις ζωής που σου θυμίζουν στα 60 τα 30 σου, στα 70 τα 40 σου και πάει λέγοντας…