LIVE IT UP

“To ‘fake’ διαζύγιο ή αλλιώς το θέατρο του παραλόγου»

Τα τελευταία χρόνια το συναντώ συχνά και έχει γίνει πολύ της μόδας μιας και είναι ένας οικονομικός τρόπος να «χωρίσουν» τα ζευγάρια χωρίς δικηγόρους, δικογραφίες, αλλαγή στέγης, πεθερικά και το‘’αλλόφρων’’ της όλης διαδικασίας κτλ κτλ…

Το λευκό διαζύγιο είναι η κοινή συναίνεση δύο συντρόφων με παιδιά (ποσοστό που ξεπερνά το 90%) να μοιράζονται σπίτι, έξοδα και κρεβάτι με σκοπό να μην κλονίσουν την γαλήνη των παιδιών τους… Ανώριμες και μάταιες συμφωνίες θα τις χαρακτήριζα εγώ, ίσως και ψυχο-κακοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για ολόκληρη την οικογένεια.

Προτού αναφερθώ στο μείζων θέμα των παιδιών (ασχέτου ηλικίας ) που κάθε άλλο παρά υπέρ-αντιλαμβάνονται την συναισθηματική αποξένωση των γονιών τους, θα κατακεραυνώσω το ίδιο το ζευγάρι που εθελοτυφλώντας υποκρίνεται σε καθημερινή βάση (αν πούμε ότι το επέλεξαν για την διαφύλαξη της ψυχοσύνθεσης των τέκνων τους) και στο θέατρο αυτό του παραλόγου, αυθυποβάλλονται ότι είναι ελεύθεροι και περνούν καλά εκτός οικογένειας. Περυσινά ξινά σταφύλια και ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι… ό,τι να’ναι…! Η Υποκρισία και η τέχνη της Υποκριτικής στο μεγαλείο της. Πραγματικά υπάρχουν κάποιοι που τα καταφέρνουν καλά και οι δεξιότητες τους τολμώ να πω πως αγγίζουν τους επαγγελματίες ηθοποιούς, αλλά για πόσο είναι το θέμα… πόσο αντέχουν να παίζουν τον ίδιο ρόλο;;;;;;; Μέχρι πότε;; Τί σκοπούς εξυπηρετεί να καλύπτεται η ανασφάλεια τους εις διπλούν ;;; Από τι διαστρεβλωμένο μοντέλο  οικογένειας προέρχονται;;;; Πόση κακοποίηση αντέχουν ακόμα;;;;; 
Όλα τα ανωτέρω μπορούν να τα απαντήσουν μόνο οι ίδιοι και ο καθένας ξεχωριστά μετά και εφόσον ξεκινήσουν ένα εσωτερικό ταξίδι με τον εαυτό τους και τις επιθυμίες τους καθώς και με τον κώδικα ηθικής τους…

Ας περάσουμε όμως στην καυτή πατάτα που λέγεται «παιδί»/ παιδιά. Μην υποτιμάται την συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών σας. Έχουν την φοβερή ικανότητα να καταλάβουν το συναίσθημα σας καθώς εισέρχεστε στο σπίτι μόνο και μόνο από την έκφραση του προσώπου σας και τον τόνο της φωνής σας… Πιάνουν όλα όσα θέλετε να αποφύγετε να συζητήσετε ή ίσως να αποκρύψετε διότι δεν ξέρετε πώς να τους τα αναλύσετε ή βαριέστε γιατί τα υποτιμάτε… ΜΗΝ τα περιθωριοποιείτε, σας αποκωδικοποιούν όταν μιλάτε και ακόμα περισσότερο όταν δεν μιλάτε!
Διαβάστε στα μάτια τους τον φόβο και την αγωνία, αντί να πιστεύετε ότι μεγαλώνετε ψυχολογικά άρτια όντα μέσα σε σαθρό πλαίσιο. Ενδιαφερθείτε για την χαρά των παιδιών σας. Αφήστε τον εαυτό σας να την εισπράξει και ωριμάστε μέσα από τα παιδιά σας.

Η Virginia Satir (η γιαγιά της οικογενειακής-συστημικής θεραπείας) γράφει στο βιβλιό της “ πλάθοντας ανθρώπους»: «… Νομίζω ότι πολλά και σπουδαία διακυβεύονται από την φύση του οικογενειακού σου συστήματος.
Η οικογένεια είναι το μόνο μέρος σ’ολόκληρο τον κόσμο, όπου όλοι μας περιμένουμε διαπαιδαγώγηση και στοργή: επούλωση ψυχικών τραυμάτων, άνοδο της αυτοεκτίμησης, καθώς και προώθηση της καθημερινής ζωής. 
Καθένας το ξέρει ότι στην οικογένεια μαθαίνει τη στοργή και την ωρίμανση. Για να επιτευχούν αυτοί οι στόχοι και να γίνει πραγματικά ζωτική, χρειάζεται απαραίτητα συνεχή παρατήρηση, αλλαγή και αναμόρφωση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σ’ένα ανοιχτό σύστημα…»

Ηλέκτρα Σιαλμά
Ψυχοθεραπεύτρια
Οικογενειακή Θεραπεία
Ψυχοσεξουαλική συμβουλευτική ζεύγους 
https://eyfransis.gr/elektra-sialma/

www.goonlifestyle.com

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty beauty

YOU MAY ALSO LIKE
GO ON LIFESTYLE LIVE IT UP

«Fashionistas.. Μάθε τι είναι μόδα»

«Μόδα δεν είναι απλά και μόνο τα φορέματα που βλέπουμε σε κάθε κολεξιόν. Η μόδα υπάρχει στον αέρα, στο δρόμο, έχει να κάνει με τις ιδέες του καθενός, ο τρόπος που ζει και συμπεριφέρεται. Αυτό που συμβαίνει κάθε στιγμή είναι μόδα».