LIVE IT UP

«Η συνύπαρξη, ο έρωτας … η ευκολία του one-night stand»

Πριν από λίγους μήνες έφυγε από την ζωή ένας φίλος μου από τα παλιά. Ένας ορκισμένος δον Ζουάν, ένας άνθρωπος με διαπεραστικό βλέμμα, ο βασιλιάς του φλερτ!! Ολόκληρη η ζωή του ήταν ένα ερωτικό παιχνίδι. Ένα ανελέητο κυνηγητό του άλλου φύλου και η προσωπική ικανοποίηση του στο τέλος ότι ´´το φρούριο έπεσε ´´. Μεγαλύτερος απ´ολους τους φόβους του η μοναξιά. Κι όμως έφυγε μόνος ξαφνικά κι απρόσμενα… Δεν δενόταν συναισθηματικά, δεν ζούσε για τίποτε άλλο παρά μόνον για την πρόσκαιρη αγκαλιά της εκάστοτε ερωτικής παρτενέρ του. Δεν παραπονιόταν, δεν γκρίνιαζε καθώς ως γνήσιος παραμυθάς ήξερε να κρύβει τον πόνο του στους μύθους του και στα πάθη του…

Ο έρωτας στην πράξη του είναι ή θα έπρεπε να είναι εξιλέωση. Η λύτρωση από τις έγνοιες, από τα άγχη και τους φόβους της καθημερινής ζωής. Το χρονικό διάστημα που απελευθερώνεται η φαντασία και το σώμα υποτάσσεται εκούσια στις αισθήσεις. Το διάλειμμα της σκέψης και η διακοπή της λογικής, στο θεωρητικό της περιεχόμενο… Δεν γνωρίζω αν παλιόφιλε έφυγες ´γεμάτος´ από τις εμπειρίες σου, σίγουρα όμως νοιώθω πως κατάφερνες να πετύχεις την απόλυτη ηδονή να ζεις μόνο για την διθυραμβική γιορτή των αισθήσεων σου και μετά … το τέλος.

Οι ελεύθερες σχέσεις δεν πρέπει να συγχέονται με το one night stand ή αλλιώς την εφήμερη/σύντομη ερωτική συνεύρεση εραστών. Οι ελεύθερες σχέσεις, δημιουργούνται τόσο από την από κοινού συμφωνία της ανασφάλειας των δυο συντρόφων, όσο την αμοιβαία αποδοχή του φόβου της απόρριψης. Εμπεριέχουν ωστόσο αρκετά μεγάλο ποσοστό έκθεσης σε συνάρτηση με την σύντομη επαφή της μιας νύχτας (one night stand).

Κάποτε σε μια συζήτηση, ένας Βρετανός φίλος προσπαθούσε να με πείσει ότι οι σύντομες επαφές της μίας νύχτας είναι πιο αυθεντικές και πιο αυθόρμητες από ότι η συστηματική επαφή ενός ζευγαριού. Δεν διαφώνησα, διότι το ζωώδες ένστικτο είναι αρκετά μεγάλο κίνητρο για το σεξ όμως, υπογράμμισα ότι δεν υπάρχει πάντοτε συναίσθημα στον αυθορμητισμό και αυτό ακριβώς κάνει πιο απενοχοποιημένο το σεξ της μιας νύχτας μεταξύ αγνώστων. Κι επιπλέον αν θέλετε, ίσως να γίνεται και πιο συναρπαστικό καθώς οι συμμετέχοντες εκτίθενται επιτηδευμένα και με την ασφάλεια του αγνώστου της ταυτότητός τους . Για παράδειγμα μπορούν να υποδυθούν ρόλους που ίσως φοβούνται να πάρουν στις καθημερινές σχέσεις τους ή ίσως και να παρουσιάσουν μια διαφορετική εικόνα του εαυτού τους…

Στις ερωτικές σχέσεις που εμπεριέχουν συναίσθημα, τα πράγματα αλλάζουν κατά πολύ κι ακόμα περισσότερο σε αυτές που καλύπτονται από το νομικό, κοινωνικό μανδύα του θεσμού του γάμου!! Εκεί τα πράγματα μπλέκονται γιατί ο ´έρωτας´, σαν ιδέα αόριστη και άφθαρτη ουκ ολίγες φορές, πάει περίπατο… και αφήνει στην θέση του έγνοιες επιβίωσης, άγχος καριέρας, διαπαιδαγώγηση τέκνων και τον συγκερασμό δύο κοσμοθεωριών που κλήθηκαν (από ελεύθερη βούληση) να συμβιώσουν και να παντρέψουν τα στερεότυπα τους από τις πατρικές τους οικογένειες… Σαν να αισθάνομαι ότι ξεφεύγω του θέματος για αυτό λέω να επανέρθω στο φόβο της απόρριψης και της αέναης αγωνίας του πόσο αρεστός-ή είμαι στον άλλο. Συνήθως αυτό το άγχος βασανίζει τους εραστές κατά την διάρκεια της πράξης και τους μπλοκάρει αφάνταστα πολύ. Ο σκοπός στον έρωτα είναι η αμοιβαία και αμφίδρομη ευχαρίστηση και των δύο.  Κάτι που δεν κρίνεται απαραίτητο στο one-night stand… η προσωπική ικανοποίηση προέχει με λιγότερο ενδιαφέρον στον 2ο συμμετέχοντα. 

 

Σε κάθε ερωτική πράξη, υπάρχει πάντα το κίνητρο. Συχνά η ευχαρίστηση και η απόλαυση για τους γνώστες είναι από μόνα τους, τα μεγαλύτερα κίνητρα. Καθώς η μνήμη φροντίζει να αποθηκεύει τις εμπειρίες που είχαν μεγάλη ένταση και τις ανακαλεί όποτε κρίνεται σκόπιμο. 

 

Εν κατακλείδη θα ήθελα να σας αφιερωςω ένα απόσπασμα απο το ¨Συμπόσιον (ή περί έρωτος) του Πλάτωνα. (…) ο Ήφαιστος πηγαίνει σε δύο εραστές που ήταν ξαπλωμένοι έχοντας τα εργαλεία του και τους ρωτούσε:
– Τί θέλετε άνθρωποι να γίνει με εσάς;
Κι αν δεν κατάλαβαν θα τους ξανάλεγε:
– Μήπως αυτό που επιθυμείτε είναι να ενωθείτε τόσο πολύ ο ένας με τον άλλο ώστε και την νύχτα και την μέρα να μην αποχωριζόσαστε; Γιατί αν το επιθυμέιτε αυτό, θα σας λιώσω μαζί και θα σας ξαναφυσήξω μαζί, ωστε από δύο που είσαστε να γίνεται ένα, και, όσο ζείτε, να ζείτε και οι δυο μαζί σαν να είσαστε ένας, (…) Ακουγοντάς τα αυτά, ξέρουμε οτι κανείς δεν θα αρνιόταν και ότι δεν θα φανερωνόραν να θέλει τίποτα άλλο, αλλά θα σκεφτόταν ότι άκουσε εκείνο ακριβώς που από παλιά επιθυμούσε, να ενωθεί και να συγχωνευτεί με τον αγαπημένο του, και από δύο να γίνουν ένας. Και η αιτία αυτού του πράγματος είναι ότι η αρχαία φύση μας ήταν αυτή και ότι είμαστε κάποτε ολόκληροι. Του ολόκληρου λοιπόν η επιθυμία και η επιδίωξη ονομάζεται έ ρ ω τ α ς! 

 

Ηλέκτρα Σιαλμά
Ψυχοθεραπεύτρια- Οικογενειακή Θεραπεία- Ψυχοσεξουαλική Συμβουλευτική ζεύγους 

Msc Ψυχικές Διαταραχές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα 
(elektra_slm@hotmail.com)

Η Ηλέκτρα Σιαλμά είναι μητέρα δυο παιδιών. Εκπαιδεύτηκε, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, στην  Συστημική Θεραπεία. Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης(Universidad de Barcelona) με τίτλο » Μείζονες ψυχικές διαταραχές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα». Συνέχισε τις σπουδές  της στο Λονδίνο στο Tavistock Centre of Human Relations όπου εκπαιδεύτηκε στην Θεραπεία ζεύγους κ στις Ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες στο ζευγάρι. Εργάστηκε σε Ψυχιατρική κλινική για 3,5 χρόνια στην Αθήνα. Στην συνέχεια εργάστηκε στο Brighton στο NHS(National Health System), στην κοινωνική υπηρεσία παρακολούθησης οικογενειών με γονείς που βρισκόταν σε εξάρτηση και οικογενειών με μέλη που έπασχαν από ψυχικές νόσους. Παράλληλα, εργάστηκε σε Κέντρο Οικογενείας όπου συνεργάστηκε με τις δικαστικές αρχές με σκοπό την παραμονή των παιδιών στην αρχική τους οικογένεια εάν κ εφόσον οι γονείς ανέπτυσσαν γονικές δεξιότητες. Τέλος, προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής κ ψυχοθεραπείας ατομικά κ ομαδικά τα τελευταία εφτά χρόνια στην Αγγλία. Eίναι μέλος του ΒΑCP (British Association for Counselling and Psychotherapy). Πρόσφατα επαναπατρίστηκε και διατηρεί το γραφείο της στην Αθήνα.

Go on Lifestyle

 

 

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty beauty

YOU MAY ALSO LIKE
LIVE IT UP

«Η νύφη του φθινοπώρου – part 1!»

Το φθινόπωρο τα πράγματα είναι πιο ευκολά, μπορείς να βρεις το χώρο της επιλογής σου πολύ πιο εύκολα, στην ημερομηνία και ώρα που θέλεις και να καθυστερήσεις λίγο στην εκκλησία σαν κλασσική νύφη που είσαι …