LIVE IT UP

«Tο σύμπαν των παράλληλων σχέσεων»

Ποιούς αφορά το άρθρο; Λυπάμαι, αλλά δεν εξαιρείται ουδείς. Παντρεμένοι, ελεύθεροι, σε σχέση ή χωρισμένοι, όλοι μα όλοι συντηρούν το «εγώ» τους με τις παράλληλες σχέσεις που επιλέγουν να θρέφουν. 
Τι εστί όμως «παράλληλη σχέση»; Και πόσοι εν τέλει φτάνουν στο να ολοκληρώσουν αυτή ή αυτές τις σχέσεις; Εφήμερες ή μη λοιπόν, οι παράλληλες σχέσεις αναπτύσσονται εκτός της βασικής σχέσης (που ουκ ολίγες φορές, είναι επίσημη και έχει και τον τίτλο του γάμου, που έχει δημιουργηθεί ακόμα και οικογένεια κτλ ). Είναι εξίσου σημαντικές και συνήθως κρύβουν μια μορφή ίντριγκας και εκτόνωσης. Η ανθρώπινη φύση γενικά έλκεται από τα «παράνομα» με ροπή προς τα ανήθικα. Δυστυχώς, είναι η πλειοψηφία των προτύπων τέτοια που ασυνείδητα σπρώχνει τον όχλο τέτοιων επιλογών. Και εδώ ακριβώς είναι η ουσία. Στην επιλογή!!! Το άτομο επιλέγει να αποφύγει να επιλύσει τα προβλήματα ή τις δυσκολίες που έχει η βασική του σχέση, αναζητώντας μία άλλη και μετά μια άλλη κοκ. Συμπέρασμα: « πέραν της αδιαμφισβήτητης έλξης του παράνομου, του κρυφού και του μυστήριου, υπάρχει ΚΑΙ πρόβλημα επικοινωνίας στο ζευγάρι που αναπτύσσει τηνβασική σχέση.

Άρα «λίγο το κλήμα στραβό, το έφαγε κι ο γάιδαρος», τρέχα γύρευε… Τι εξυπηρετούν όμως αυτές οι σχέσεις;;; 
Οι σχέσεις αυτές, αναπληρώνουν τα μεγάλα κενά επικοινωνίας που υπάρχουν στα ζευγάρια, την έλλειψη κατανόησης και φυσικά τον θυμό που δεν εξωτερικεύει ο ένας σύντροφος στον άλλο. Όμως παράλληλα, καλύπτουν κι ένα μεγάλο κομμάτι επαφής, σεξουαλικής επαφής που λείπει από την δομική σχέση. Που κάπου έχει ξεχαστεί, μαζί με το ερωτικό παιχνίδι, το φλερτ, την φιλοφρόνηση και τον σεβασμό. Το αστείο είναι ότι τα ζευγάρια προφασίζονται ως δικαιολογία την έλλειψη χρόνου, παρόλα αυτά ο χρόνος για το παράνομο, το παρασιτικό ή το εξωγαμιαίο βρίσκεται ΠΑΝΤΑ ως δια μαγείας. Καθώς ξαφνικά η φαντασία οργιάζει σε ψέματα για να το κουκουλώσουν, σε μυθοπλασίες δικαιολογιών για αργοπορίες, έκτακτα γεγονότα, ξαφνικά επαγγελματικά ταξίδια κτλ κτλ. 
Ξέρω, ξέρω κάτι σας θυμίζουν!Ο σκοπός δεν είναι να σας θίξω, αλλά να σας φωτίσω τους παράγοντες που επιλέγετε το παράλληλο σύμπαν να εξελιχθείτε και όχι δια μέσου της καθημερινής σας ρουτίνας. 


Και ιδού η εικόνα κ το κλασσικό παράδειγμα…
…Κι ενώ είναι Πρωτοχρονιά κι όλοι βρίσκονται ανάμεσα στα αγάπημένα τους πρόσωπα μαζί με τα παιδιά τους, κάπου κάποιος πατέρας ή κάποια μητέρα θα κρατάει στο χέρι ένα κινητό προσπαθώντας να συντάξει ένα μήνυμα σε ένα άλλο «αγαπημένο πρόσωπο» που δεν βρίσκεται κοντά του/της. Κι αυτό συμβαίνει γιατί απλά δεν θα ήταν κοινωνικά αποδεκτό να βρίσκονται μαζί. Το πρόσωπο αυτό δεν αποκλείεται να βρίσκεται στην ίδια ακριβώς φάση, σε ένα άλλο  σπίτι περιτριγυρισμένο από τους δικούς του αγαπημένους… 


Τί ένωσε αυτούς τους δύο αποστολείς και παραλήπτες;;; Να επαναλάβω εν τάχει τα παραπάνω επιγραμματικά:

Μήπως η έλλειψη της ελευθερίας στη σχέση τους, ή στον γάμο τους;;
Μήπως η έλλειψη επικοινωνίας με τον σύντροφο τους;;
Μήπως η έλλειψη επαφής και αναφέρομαι αμιγώς στην σεξουαλική επαφή, καθώς είναι απαραίτητη και σπουδαία. 

Μπορεί όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, μπορεί και τίποτα από όλα αυτά… διότι είναι κάτι «άλλο».. που μας καλλιεργείται από τους γονείς μας, την πατρική μας οικογένεια, που μερικούς τους μπερδεύει και δεν μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλούς τον έναν ή την μία. Ενώ από την άλλη, «το ίδιο» στέκεται εμπόδιο στην διατήρηση μιας ισορροπημένης σχέσης. Ποιό είναι αυτό; Δεν είναι τίποτε άλλο από τον υπέρμετρο «ναρκισσισμό «που γίνεται εγωκεντρισμός, εγωπάθεια κ εγωισμός. Στην μεν πρώτη περίπτωση κανένας δεν φαίνεται να πληροί τα κριτήρια για να επιλεγεί στην δε δεύτερη δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον ίδιο τον εαυτό και την ικανοποίηση του εντός ή εκτός της σχέσης ή του γάμου. Εδώ, βέβαια να πούμε ότι φωλιάζουν και κάτι ανασφάλειες που τις έχουν καλά κρυμμένες οι ναρκισσιστές ή φρόντισαν να τους τις κρύψουν άλλοι, μην τυχών κ φανούν ευάλωτοι καιπληγωθούν… λες κ αν πληγωθούν κάτι θα πάθουν ή λες και δεν πρέπει να σπάσει ποτέ η «γυάλα στην οποία τους έχουν τοποθετήσει «!Αν είναι δυνατόν… Αχχχ μανούλες που βάλατε τους γιους;;; κ μπαμπάδες τις κόρες;;;

                                    Aναρωτιέμαι

 Ώρες, ώρες αναρωτιέμαι…

Τι έχει συμβεί;

Σιωπή που θέλω να σπάσω και δεν μαφήνεις.

Ώρες, ώρες αναρωτιέμαι τί έχει συμβεί.

Άδοξο τέλος;

Δοξασμένη αρχή;

(από την ποιητική συλλογή της Μ.Κοκκινίδου ‘’Η παλέτα των χρωμάτων’’)

Ηλέκτρα Σιαλμά
Ψυχοθεραπεύτρια- Οικογενειακή Θεραπεία- Ψυχοσεξουαλική Συμβουλευτική ζεύγους
Msc
 Ψυχικές Διαταραχές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα
elektra_slm@hotmail.com

Η Ηλέκτρα Σιαλμά είναι μητέρα δυο παιδιών. Εκπαιδεύτηκε, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, στην Συστημική Θεραπεία. Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης(Universidad de Barcelona) με τίτλο » Μείζονες ψυχικές διαταραχές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα». Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Tavistock Centre of Human Relations όπου εκπαιδεύτηκε στην Θεραπεία ζεύγους και στις Ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες στο ζευγάρι. Εργάστηκε σε Ψυχιατρική κλινική για 3,5 χρόνια στην Αθήνα. Στην συνέχεια εργάστηκε στο Brighton στο NHS(National Health System), στην κοινωνική υπηρεσία παρακολούθησης οικογενειών με γονείς που βρισκόταν σε εξάρτηση και οικογενειών με μέλη που έπασχαν από ψυχικές νόσους. Παράλληλα, εργάστηκε σε Κέντρο Οικογενείας όπου συνεργάστηκε με τις δικαστικές αρχές με σκοπό την παραμονή των παιδιών στην αρχική τους οικογένεια εάν κ εφόσον οι γονείς ανέπτυσσαν γονικές δεξιότητες. Τέλος, προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής κ ψυχοθεραπείας ατομικά και ομαδικά τα τελευταία εφτά χρόνια στην Αγγλία. Eίναι μέλος του ΒΑCP (British Association for Counselling and Psychotherapy).Πρόσφατα επαναπατρίστηκε και έχει το γραφείο της στην Αθήνα. 

www.goonlifestyle.com

 

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty beauty

YOU MAY ALSO LIKE
LIVE IT UP

«Δώσε άλλο νόημα στα ρεπό σου…»

Δοκιμασμένα μέρη που θα κάνουν τις βδομάδες σου μέχρι το καλοκαίρι να κυλίσουν ποιοτικά και τα μάτια σου να χορτάσουν εικόνες... Βάλε τα ωραία άνετα ρούχα σου, τα στρωτά σου παπούτσια, πάρε φωτογραφική μηχανή, νερό, σνακ..