LIVE IT UP

«Το προσωπικό μου δώρο των Χριστουγέννων»

Κι ενώ είναι Χριστούγεννα κι όλοι χαίρονται για την «γέννηση», υπάρχουν και κάποιοι που ετοιμάζονται για το μεγάλο τους «ταξίδι». Ξαφνικά πριν λίγες μέρες, σήκωσα το τηλέφωνο και ερωτήθηκα αν μπορούσα να παρακολουθήσω θεραπευτικά έναν κύριο 90 ετών. Εντυπωσιάστηκα!!! Είναι η δεύτερη φορά στην ζωή μου, που έρχομαι τόσο κοντά στην τρίτη ηλικία. Η πρώτη ήταν στο ψύχο-γηριατρικό τμήμα της Ψυχιατρικής κλινικής όπου εργαζόμουν παλαιότερα, παρακολουθώντας τις ομάδες νοσηλευομένων άνω των 75 ετών.

Η επαφή με τους απόμαχους εργασιακά και διόλου συναισθηματικά αυτούς ανθρώπους, εκτός από την συγκίνηση που προκαλεί το πάθος τους για επικοινωνία, δηλαδή για ζωή, μεγαλύτερο θαυμασμό προκαλεί η ανάγκη τους για κοινωνικότητα και το υποβόσκον άγχος τους για το άγνωστο. Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι όταν τολμούν να κάνουν την αυτοκριτική τους… Πόσο δύσκολο είναι να κοιτάς πίσω, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά για αλλαγές και αναδομήσεις… πόσο μάλλον όταν αναφέρεσαι σε σχέσεις με άτομα που δεν ζουν πια. Πώς θα τις βελτιώσεις; Πώς θα τις εξελίξεις; Πώς θα τις ανοίξεις; … Κι όμως, βρίσκουν το θάρρος και τις συζητούν… βρίσκουν την δύναμη να τις αξιολογήσουν δακρύζοντας και αναστενάζοντας!

Ακόμα πιο αξιοθαύμαστο είναι ότι επιλέγουν να εμπιστευτούν και να μοιράσουν την σοφία της ζωής τους με κάποιον αρκετά νεότερο… Ανοίγουν σιγά σιγά, λοιπόν, το σεντούκι της ψυχής τους κι αναλύουν με κάθε λεπτομέρεια κάθε χαρά, θλίψη, ανάμνηση και εμπειρία … κι αναμοχλεύοντας όλο και πιο πολλά θυμούνται κι όλο και πιο πολλά θρηνούν, για όλο και πιο πολλά αναγνωρίζουν και αισθάνονται ανακούφιση που έζησαν τόσα μα τόσα πολλά… Ε, λοιπόν, αυτό είναι για μένα το καλύτερο δώρο μου!!!

Ευχαριστώ 2017 για την σπουδαία εμπειρία και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα την επαφή με την τρίτη ηλικία. Μην τους φοβάστε… έχουν υπάρξει σαν κι εσάς, και σας διαβάζουν πριν καν προλάβετε να τους κοιτάξετε…

 

Το γήρασμα του σώματος και της μορφής μου
είναι πληγή από φρικτό μαχαίρι.
Δεν έχω εγκαρτέρησι καμιά.
Εις σε προστρέχω Τέχνη της Ποιήσεως,
που κάπως ξέρεις από φάρμακα·
νάρκης του άλγους δοκιμές, εν Φαντασία και Λόγω.

Είναι πληγή από φρικτό μαχαίρι.-
Τα φάρμακα σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως,
που κάμνουνε – για λίγο – να μη νοιώθεται η πληγή.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

 

Ηλέκτρα Σιαλμά
Ψυχοθεραπεύτρια- Οικογενειακή Θεραπεία- Ψυχοσεξουαλική Συμβουλευτική ζεύγους
Msc Ψυχικές Διαταραχές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα
elektra_slm@hotmail.com

 

Η Ηλέκτρα Σιαλμά είναι μητέρα δυο παιδιών. Εκπαιδεύτηκε, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, στην Συστημική Θεραπεία. Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης(Universidad de Barcelona) με τίτλο » Μείζονες ψυχικές διαταραχές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα». Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Tavistock Centre of Human Relations όπου εκπαιδεύτηκε στην Θεραπεία ζεύγους και στις Ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες στο ζευγάρι. Εργάστηκε σε Ψυχιατρική κλινική για 3,5 χρόνια στην Αθήνα. Στην συνέχεια εργάστηκε στο Brighton στο NHS(National Health System), στην κοινωνική υπηρεσία παρακολούθησης οικογενειών με γονείς που βρισκόταν σε εξάρτηση και οικογενειών με μέλη που έπασχαν από ψυχικές νόσους. Παράλληλα, εργάστηκε σε Κέντρο Οικογενείας όπου συνεργάστηκε με τις δικαστικές αρχές με σκοπό την παραμονή των παιδιών στην αρχική τους οικογένεια εάν κ εφόσον οι γονείς ανέπτυσσαν γονικές δεξιότητες. Τέλος, προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής κ ψυχοθεραπείας ατομικά και ομαδικά τα τελευταία εφτά χρόνια στην Αγγλία. Eίναι μέλος του ΒΑCP (British Association for Counselling and Psychotherapy). Πρόσφατα επαναπατρίστηκε και διατηρεί το γραφείο της στην Αθήνα.

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty beauty

YOU MAY ALSO LIKE
LIVE IT UP

«Η Υπογονιμότητα, η συναισθηματική εγγύτητα και η ευθύνη»

Η οικονομική κρίση, η ανεργία και όλα τα σύγχρονα κοινωνικοοικονομικά φαινόμενα της σύγχρονης εποχής δρουν ανασταλτικά της απόφασης του ζευγαριού για να τεκνοποιήσει και να περάσει στην δεύτερη φάση του κύκλου ζωής της οικογένειας... Αλλά ας μην γελιόμαστε... τα περισσότερα ζευγάρια κρύβονται πίσω από τα παραπάνω γιατί φοβούνται την συναισθηματική εγγύτητα αφενός και την ευθύνη αφετέρου...