ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«‘Παχαίνει’ τελικά ο θυροειδής?»

Πράγματι, ο θυρεοειδής αδένας είναι πολύ σημαντικός. Είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, βρίσκεται στο λαιμό μας μπροστά ακριβώς από τους χόνδρους του λάρυγγα και ουσιαστικά αποτελεί το κέντρο ελέγχου του μεταβολισμού, χάρη στις ορμόνες που παράγει (θυροξίνη T4, τριιωδοθυρονίνη T3, καλσιτονίνη). Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από την έκκριση της θυρεοεκλυτικής ορμόνης (TRH) που παράγεται στον υποθάλαμο. Απαραίτητο για τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών είναι το ιώδιοτο, το οποίο βρίσκεται συγκεντρωμένο στο θυροειδή.

Στις παθήσεις  του θυρεοειδούς αδένα συναντούμε:
1) Ανωμαλίες ανάπτυξης του
2) παθήσεις που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό
3) Παθήσεις που προκαλούν υποθυρεοειδισμό
4) Θυρεοειδίτιδες
5) Καρκίνο

Το ερώτημα λοιπόν που απασχολεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και κυρίως γυναίκες μιας και εμφανίζεται 6 φορές σε μεγαλύτερη συχνότητα σε εκείνες από ότι στους άνδρες  είναι εάν  η  υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) είναι αιτία ανεξήγητης αύξησης του σωματικού βάρους.

Ωστόσο αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και ακολουθήσουν  οι συστάσεις από τον ειδικό ενδοκρινολόγο με την χορήγηση της σωστής θεραπείας και  οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα, η ικανότητα του ασθενούς να μειώνει ή να αυξάνει το βάρος του είναι παρόμοια με κάποιου χωρίς τέτοια προβλήματα. Αν λοιπόν ο γιατρός διαβεβαιώνει πως ο θυρεοειδής είναι ρυθμισμένος, τότε τα παραπάνω κιλά ίσως να οφείλονται απλά σε λάθος διατροφικές συνήθειες, αλλά και μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

 

Η σωστή διατροφική αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα:
τρόφιμα ολικής (καστανή ζάχαρη, μαύρο ρύζι, πολύσπορο ψωμί)
♦ άπαχες πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια, γιαούρτη)
τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά (ψάρια, αβοκάντο, άψητοι/ανάλατοι ξηροί καρποί, μαργαρίνη)
λαχανικά
♦ φρούτα

Τέλος ,σημαντική είναι και η λήψη μικροθρεπτικών συστατικών που υποβοηθούν την καλή λειτουργία του αδένα όπως:
– το ιώδιο (θαλασσινές τροφές, αλάτι)
– το σελήνιο (τόνος)
– η βιταμίνη (γαλακτοκομικά)
– βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο)
– β-καροτένιο (φρούτα λαχανικά με πορτοκαλί /κίτρινο /κόκκινο χρώμα)
– ψευδάργυρος (αυγά)

Ηλία Ευαγγελία
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής                                                                                                                                                                         Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
evagelia1980@windowslive.com

Go on Lifestyle

 

Κοινοποιήστε εδώ
Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on StumbleUpon

Comments

comments

beauty beauty

YOU MAY ALSO LIKE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Φτιάξε τη δική σου δίαιτα!»

Επειδή κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τις διατροφικές μας συνήθειες καθώς και το ημερήσιο μας πρόγραμμα ,από εμάς τους ίδιους , ακολουθώντας την παρακάτω λίστα και μερικές  απλές οδηγίες που την συνοδεύουν μπορούμε να διαμορφώσουμε το δικό μας διατροφικό πρόγραμμα και να απαλλαχτούμε από τα περιττά κιλά.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Με παχαίνει η Γυμναστική??»

Η απάντηση στο ερώτημα αν η άσκηση τελικά μας παχαίνει είναι πολύ πιο απλή. Πολλές φορές υπερεκτιμάμε την ποσότητα της άσκησης που κάνουμε με αποτέλεσμα μετά το τέλος της να καταναλώνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες και ίσως και πιο ανθυγιεινές τροφές διότι έχουμε στο μυαλό μας ότι τις "κάψαμε"..