0
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Ο έρωτας χωρίς φιλί, χωρίς βλέμμα και οι βαθύτερες αιτίες του»

{…} Την είδα τότε στην ρίζα μιας ξερολιθιάς

να λιάζεται νωχελικά

με τους εξαίσιους σταχτόξανθους ρόμβους της στη ράχη

ενώ μες στα χορτάρια ξάσπριζε γαλαζωπή η κοιλιά της

κι από ευχαρίστηση έτρεμε το μεταξένιο δέρμα

διάφανο σχεδόν.

 

Έμοιαζε με γυναίκα παραδομένη

στα χάδια ενός παράφορου εραστή

και σύγκορμος απ΄την έξαψη αναρρίγησα

καθώς η οχιά αλαφιασμένη

σήκωσε το κεφάλι και με κοίταξε στα μάτια

με περιέργια δύσπιστη

όπου διακρινόταν συνάμα

ο γνώριμος ακκισμός του θηλυκού

μια υποψία ευμένειας

και μια διστακτική απόπειρα σαγήνης.

 

Όλο αυτό δεν κράτησε πάνω από δέκα δευτερόλεπτα

κι όπως τη θαύμαζα

υπνωτισμένος λες από την ομορφία της

εκείνη μ΄ένα χαριτωμένο ακαριαίο ελιγμό

Χώθηκε στην ξερολιθιά της.{…}

Δ.Χουλιαράκης, απόσπασμα από το ποίημα Ρόμβοι σταχτόξανθοι στην ράχη.

Αύτη είναι η δική μου εικόνα για μια αιφνίδια συνεύρεση δύο ατόμων εντελώς διαφορετικών όπου ποτέ δεν θα ξαναϊδωθούν από επιλογή τουλάχιστον.

Ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό ανδρών γνωρίζουν τον έρωτα στα εφηβικά τους χρόνια ή και πιο μετά, χωρίς συναίσθημα. Γνωρίζουν τον απρόσωπο έρωτα που πολλές φορές τονώνει τον ανδρισμό τους ή επιβεβαιώνει την λειτουργία του συστήματος» ή καλύπτει κάποιο από τα φετίχ τους χωρίς να γνωρίζουν τον οργασμό της γυναίκας που συνευρίσκονται. Πολλοί άνδρες αργούν πολύ να βιώσουν μια εμπειρία τόσο έντονη όσο ο οργασμός της γυναικάς που προκλήθηκε από την δική τους διείσδυση. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, συνήθως το κίνητρο για αυτήν την συνεύρεση είναι το άγχος ότι το «σύστημα¨ λειτουργεί. Παράλληλα πάντα με την κάλυψη έστω και επιφανειακά της σεξουαλικής τους ανάγκης.

Πόσο μα πόσο δύσκολο, αλλά από ότι φαίνεται όχι ακατόρθωτο,  είναι να υπάρχει επαφή χωρίς φιλί. Ένα μεγάλο κομμάτι της χημείας του έρωτα ξεκινά από το φιλί, που άλλωστε είναι η πρώτη διείσδυση. Θα μου πεις βέβαια, γυναίκα είσαι, για αυτό το εξετάζεις έτσι, στους άνδρες τα πράγματα είναι πιο απλά όσον αφορά την διέγερση τους. Είναι και η ανατομία τους τέτοια, είναι και οι τεστοστερόνες… Βγάλε άκρη.. Αχ έρμαια ρομαντικά κοριτσάκια στα χέρια ανήθικων ανδρών…Εύκολο το σενάριο, ουκ ολίγες φορές, ενέπνευσε το θέμα σεναριογράφους, σκηνοθέτες, συγγραφείς, ποιητές και ζωγράφους. Δεν είναι πάντα όμως έτσι…και σας προκαλώ να σκεφτείτε το αντίθετο σενάριο, δηλαδή τις γυναίκες που ευνουχίζουν τους άνδρες με το παιχνίδι εξουσίας που θέλουν να παίζουν…Οι υπεροπτικές συμπεριφορές των γυναικών (βλέπε στερεότυπα παρακάτω) βιώνονται ως απόρριψη μεγατόνων από τους άνδρες, οι οποίοι κατευθύνονται στις εύκολες λύσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω χωρίς πολλά λόγια, παντελώς απενοχοποιημένοι κιόλας. Πώς να αντέξουν τόσες ήττες πια;;;  Παρόλα αυτά ξεφεύγω του θέματος και ήδη βασανίζομαι στο πως να συμπυκνώσω όλα όσα θέλω να γράψω.

Ε αφού έγραψα για το φιλί, πως είναι δυνατόν να μην αναφερθώ στο βλέμμα..; Το βλέμμα είναι μεγάλη υπόθεση. Ειδικότερα όμως, στο θέμα των εραστών το βλέμμα μιλάει, φωνάζει και καμιά φορά οριοθετεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Γενικά το βλέμμα είναι ο καθρέπτης των συναισθημάτων μας και ο ορισμός της ειλικρίνειας μας, μαζί με κάτι άλλα γνωσιολογικά χαρακτηριστικά, που λατρεύουν να μιλούν κάποιοι συνάδερφοι του νευρογλωσσικού προγραμματισμού. Το βλέμμα λοιπόν είναι η γλώσσα της ψυχής στο κομμάτι του ερωτισμού και η βλεμματική επαφή απαραίτητη στα περισσότερα σημεία της πράξης. Ακριβώς λοιπόν, επειδή απουσιάζει το συναίσθημα, είναι περιττή και η οποιαδήποτε μορφή βλεμματικής επαφής.. Το βλέμμα πλανάται στις ερωτογενείς περιοχές και καθηλώνεται εκεί με σκοπό την άμεση διέγερση.

Ο απρόσωπος έρωτας όμως, δεν αφορά μόνο τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες. Είναι σωστό να εξετασθεί αμφίδρομα. Συνήθως, πίσω από μια καμουφλαρισμένη επαγγελματία του πληρωμένου έρωτα, κρύβεται μια γυναίκα με τραύματα, με φόβο και με πολύ άγχος για τον βιοπορισμό τον δικό της ή ακόμα και των παιδιών της. Υπάρχει βέβαια πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος… Σπανιότερα οι γυναίκες καταφεύγουν σε αυτού του τύπου τις εναλλακτικές εκτόνωσης ή επιβεβαίωσης καθώς από την φύση τους είναι πιο εύκολο να βρουν εραστές δια της ευθείας οδού.

Ο λόγος που επέλεξα να αναφερθώ στο συγκεκριμένο θέμα είναι περισσότερο για τις αιτίες, δηλαδή από πού πηγάζουν όλες αυτές οι επιλογές, παρά για τα αποτελέσματα αυτών. Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο ανά τον κόσμο. Και αυτό διότι η ίδια η κοινωνία το έθρεψε και το συντήρησε για να προστατεύσει την ευρυθμία της. Για μια ακόμα φορά και με τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ ως γραφική θα αναφερθώ στον πατέρα της Ψυχολογίας. Ο Φρόυντ λοιπόν, μελετώντας και παρατηρώντας την σεξουαλική ζωή του ανθρώπου μίλησε για την παιδική σεξουαλικότητα και το σεξουαλικό ένστικτο. Το τελευταίο λοιπόν, ξυπνά από την πρώτη στιγμή της γέννησης βλέπε, «ηδονοθηλασμός». Τα νεογέννητα που ξυπνούν στην μέση της νύχτας περισσότερο καλύπτουν μια σεξουαλική επιθυμία παρά την πείνα τους με τον μητρικό θηλασμό. Και ας μην ξεχνάμε άλλωστε τα γνωστά σε όλους μας συμπλέγματα, Οιδιπόδειο (έρωτας μεταξύ μητέρας και υιού) και το αντίστοιχο σύμπλεγμα της Ηλέκτρας (έρωτας μεταξύ πατέρα και κόρης), τα οποία διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν τις σχέσεις μας με το άλλο φύλο και όχι μόνο.

Η κοινωνία λοιπόν, γνωρίζοντας αυτές τις ορμές και το πόσο νωρίς εμφανίζονται στους ανθρώπους, φρόντισε να ‘’ελέγξει’’ ή καλύτερα να συγκρατήσει, να περιορίσει και να υποτάξει το σεξουαλικό ένστικτο όταν ξεσπάει με την μορφή της αναπαραγωγικής λειτουργίας κατά την εφηβεία (βλέπε τους έφηβους που προσπαθούν να δαμάσουν τις ορμές τους στους οίκους ανοχής). Για το δικό της λοιπόν συμφέρον, η κοινωνία προσπαθεί να καθυστερήσει την πλήρη ψυχοσεξουαλική εξέλιξη του παιδιού, ώσπου να φτάσει σε ένα ορισμένο βαθμό διανοητικής ωριμότητας. Και η αλήθεια είναι πως η ορμητικότητα του σεξουαλικού ενστίκτου αν αφηνόταν ελεύθερη, θα έριχνε όλα τα εμπόδια και θα κατακερμάτιζε όλο το οικοδόμημα του πολιτισμού, που σμιλεύτηκε με τόσο κόπο με σκοπό την ομαλή συνύπαρξη των πολιτών, χωρίς να κινδυνεύει το αρσενικό από το θηλυκό ή το αντίθετο. Το έργο της χαλιναγώγησης όμως δεν είναι εύκολο κι ακόμα πιο δύσκολη η προσφορά εναλλακτικών λύσεων ειδικά στην εκτόνωση της σεξουαλικότητας. Εύκολα λοιπόν μεταφράζει κάποιος την ύπαρξη και την συντήρηση του αγοραίου έρωτα.

Και εδώ ακριβώς στο έργο της κοινωνίας, έρχεται να βάλει τα θεμέλια η οικογένεια. Το πρώτο σύστημα του ‘’ανήκειν’’ κάθε ανθρώπου. Συνεπώς, η οικογένεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην ανάπτυξη του σεξουαλικού προφίλ του ατόμου. Η σημαντικότητα του ρόλου της οικογένειας στην σεξουαλική ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι ζωτική και αναγκαία. Ξαφνικά ξεκινώντας την παράγραφο αστραπιαία, πέρασε από το μυαλό μου η πολυβραβευμένη ταινία του Γ.Λάνθιμου, ‘ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ’. Πιστεύω ότι ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στην ελληνική κοινωνία θλίβοντας και θίγοντας σε όλο του το μήκος και το πλάτος το θέμα οικογένεια και διαπαιδαγώγηση. Μέσα απο την ταινία, και εξού και η μνεία της, ξεπήδησε και έγινε μόδα στις συζήτήσεις και στις αναλύσεις η λέξη ‘’στερεότυπα’’. Τι είναι τα στερεότυπα?? χαχα… Κοιτάξτε λίγο τον εαυτό σας, σε ένα μακροβούτι μέσα σας, στις επιθυμίες και στις επιλογές σας, προσπαθήστε να διυλίσετε ποιά από τις επιλογές σας ήταν δική σας αμιγώς και όχι πιπιλισμένη από τους γονείς σας… Ή από πρόσωπα που σας μεγάλωσαν και νοιώθατε οικειότητα στην παιδική σας ηλικία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την εικόνα που ‘μας πλάθουν’ για τον έρωτα, την επαφή και το ταμπού που εμπεριέχουν οι συζητήσεις γύρω από το σεξ. Στερεότυπο αποτελεί λοιπόν για την ελληνική οικογένεια, οποιαδήποτε απορία γύρω από τις σεξουαλικές ανησυχίες, παρατηρήσεις της ήβης και εξερεύνηση του εαυτού ή του άλλου φύλου, καθώς αποτελεί ταμπού. Αφού λοιπόν, η οικογένεια ενώ θα έπρεπε, δεν είναι διαθέσιμη για ποικίλους λόγους, που δεσμεύομαι να αναφέρω στο μέλλον, το παιδί απευθύνεται στην κοινωνία ή στην εμπειρική μάθηση. Και έτσι σιγά σιγά φτάνουμε στην επικεφαλίδα …

Και μετά αναρωτιούνται οι γονείς γιατί δεν έχουν ανοίξει την σχέση τους με τα παιδιά τους … Εμμμμ… Ανοίξτε επιτέλους, τα οικογενειακά σας συστήματα στην είσοδο καινούργιων πληροφοριών και εγκαταλείψτε αυτά τα κλειστά συστήματα που το μόνο που έκαναν ήταν να ανακυκλώνουν στερεότυπα και φόβους. Κατόπιν θα αλλάξει και το δέσιμο με τα παιδιά, το ανοικτό μυαλό σε συνδυασμό με την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης θα βοηθήσουν αμφότερα τους γονείς και τα παιδιά στον ίδιο βαθμό.. Μπορεί μεν η κοινωνία να υποδεικνύει τα πρότυπα, να δημιουργεί έξεις, εθισμούς και φτηνά υποκατάστατα σε αξίες και ιδέες που τείνουν να εξαλειφθούν, όπως πχ. ο έρωτας’ η οικογένεια δε, οφείλει να προασπίσει την ελεύθερη βούληση των μελών της, με την σωστή ενημέρωση, συζήτηση και προπάντων με την διαθεσιμότητα ακόμα κι όταν το θέμα είναι δύσκολο ή ταμπού. . . Διαφορετικά, τα παιδιά μας θα εθίζονται στην εύκολη αναζήτηση των πληροφοριών στην απρόσωπη οθόνη του υπολογιστή (βλέπε την ερεθιστική οχιά του ποιητή στον πρόλογο) και στην εύκολη πρόσβαση του ‘πληρωμένου έρωτα’.

 

Ηλέκτρα Σιαλμά
Ψυχοθεραπεύτρια- Οικογενειακή Θεραπεία- Ψυχοσεξουαλική Συμβουλευτική ζεύγους
Msc Ψυχικές Διαταραχές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα
elektra_slm@hotmail.com

 

Η  Ηλέκτρα Σιαλμά είναι μητέρα δυο παιδιών. Εκπαιδεύτηκε, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, στην Συστημική Θεραπεία. Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης(Universidad de Barcelona) με τίτλο » Μείζονες ψυχικές διαταραχές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα». Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Tavistock Centre of Human Relations όπου εκπαιδεύτηκε στην Θεραπεία ζεύγους κ στις Ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες στο ζευγάρι. Εργάστηκε σε Ψυχιατρική κλινική για 3,5 χρόνια στην Αθήνα. Στην συνέχεια εργάστηκε στο Brighton στο NHS(National Health System), στην κοινωνική υπηρεσία παρακολούθησης οικογενειών με γονείς που βρισκόταν σε εξάρτηση και οικογενειών με μέλη που έπασχαν από ψυχικές νόσους. Παράλληλα, εργάστηκε σε Κέντρο Οικογενείας όπου συνεργάστηκε με τις δικαστικές αρχές με σκοπό την παραμονή των παιδιών στην αρχική τους οικογένεια εάν κ εφόσον οι γονείς ανέπτυσσαν γονικές δεξιότητες. Τέλος, προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής κ ψυχοθεραπείας ατομικά κ ομαδικά τα τελευταία εφτά χρόνια στην Αγγλία. Eίναι μέλος του ΒΑCP (British Association for Counselling and Psychotherapy). Πρόσφατα επαναπατρίστηκε και διατηρεί το γραφείο της στην Αθήνα.

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

Ηλέκτρα Σιαλμά

Η Ηλέκτρα Σιαλμά έχει αποφοιτήσει από την Νοσηλευτική Αθηνών της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού MSc με τίτλο «Μείζονες Ψυχιατρικές διαταραχές-Ομαδική θεραπεία-Ψυχοφάρμακα», του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (Universidad de Barcelona). Εκπαιδεύτηκε στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων στην Αθήνα, στην Συστημική Συμβουλευτική- Οικογενειακή Θεραπεία. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Tavistock Centre of Human Relations όπου εκπαιδεύτηκε στην Θεραπεία ζεύγους και στις Ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες στο ζευγάρι. Εργάστηκε σε ιδιωτική multibrand ελληνική εταιρία στον τομέα του PR και του HR για 8 χρόνια. Στην συνέχεια σε ψυχιατρική κλινική για 4 χρόνια στην Αθήνα στην διεύθ/ση Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων. Κατά την επταετή διαμονή της στην Αγγλία εργάστηκε στο NHS (National Health System), ενώ παράλληλα, εργάστηκε και σε ιδιωτικό κέντρο οικογένειας ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Προσέφερε υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, ατομικά και ομαδικά, τα τελευταία εφτά χρόνια στο Λονδίνο. Από τα τέλη του 2017 συνεργάζεται αποκλειστικά με το κέντρο ψυχικής υγείας «Εύφρανσις», ως ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση την οικογενειακή θεραπεία και την ψυχοσεξουαλική συμβουλευτική ζεύγους.

YOU MAY ALSO LIKE
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

“Η libido του καλοκαιριού”

… η ματιά όλων να φλερτάρει με καλοσχηματισμένα οπίσθια, με χυμώδη στήθη, με καλλίγραμμες πλάτες, με καλογυμνασμένα πόδια...  Αναμφισβήτητα, "το θέρος", μας ξεσηκώνει, μας ξεμυαλίζει, μας αναστατώνει και η σεξουαλικότητά παίρνει φωτιά... 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

“To ‘fake’ διαζύγιο ή αλλιώς το θέατρο του παραλόγου»

Το λευκό διαζύγιο είναι η κοινή συναίνεση δύο συντρόφων με παιδιά (ποσοστό που ξεπερνά το 90%) να μοιράζονται σπίτι, έξοδα και κρεβάτι με σκοπό να μην κλονίσουν την γαλήνη των παιδιών τους... Ανώριμες και μάταιες συμφωνίες θα τις χαρακτήριζα εγώ, ίσως και ψυχο-κακοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για ολόκληρη την οικογένεια.