ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Νέα χρονιά – Στόχος αδυνάτισμα»

Πάντα στο ξεκίνημα του νέου έτους όλοι μπαίνουμε στη διαδικασία να θέσουμε νέους στόχους είτε αφορούν την προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική ζωή μας και πολύ συχνά την εμφάνιση μας και την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης με πιο αγαπημένες μας φράσεις «τον καινούργιο χρόνο θα γραφτώ  γυμναστήριο» και φυσικά «από τον καινούργιο χρόνο θα αρχίσω δίαιτα». Πώς μπορούμε όμως όλα αυτά να τα κάνουμε πράξη και να μην μείνουμε μόνο  στον ενθουσιασμό της σκέψης ενός νέου, βελτιωμένου εαυτού?

Πρώτα από όλα ο στόχος που θα θέσουμε θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός και δε θα πρέπει να είναι άλλος από το «υγιές βάρος». Και αυτό σημαίνει ένα εύρος βάρους που σχετίζεται με την καλή υγεία και ευρωστία και όχι το χαμηλότερο βάρος που θα μπορούσε κάποιος να καταφέρει!

Μπορούμε να αξιολογήσουμε το βάρος μας είτε με τη βοήθεια ειδικού, είτε με τις εξής απλές μετρήσεις:

♦ Τον  Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ): μια μέτρηση που προκύπτει από τον τύπο ΒΑΡΟΣ/ΥΨΟΣ *ΥΨΟΣ π.χ.  60 κιλά/1.65μ.*1.65 μ.=22.03

Ανάλογα λοιπόν το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον τύπο αυτό αξιολογούμε το βάρος ως εξής:

«Υγιές βάρος»: ΔΜΣ από 19 έως 24.9

«Υπέρβαρος»: ΔΜΣ από  25 έως 29.9

«Παχύσαρκος»: ΔΜΣ από 30 και πάνω

♦ Την Περιφέρεια της Μέσης: με τη βοήθεια μιας μεζούρας μετράμε την περιφέρεια της μέσης στο σημείο κάτω από το θώρακα αλλά πάνω από τον αφαλό και αφού εκπνεύσουμε. Δεν θα πρέπει να ξεπερνά η μέτρηση το 1 μέτρο για τους άνδρες και τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες.

Συνδυάζοντας λοιπόν αυτές τις 2 απλές μετρήσεις αξιολογούμε το που βρισκόμαστε για να θέσουμε το στόχο μας και το κατάλληλο σχέδιο δράσης για την επίτευξη του. Αν βρίσκουμε τον εαυτό μας υπέρβαρο ή παχύσαρκο κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε ειδικό ώστε να δώσει την δική του κατευθυντήρια γραμμή με κατάλληλο πλάνο διατροφικής παρακολούθησης. Εάν τώρα από τις μετρήσεις προκύπτει ότι το βάρος μας βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια τότε δεν θα πρέπει να επιδιώξουμε  περαιτέρω μείωση αλλά την διατήρηση αυτού.

Ο πιο ρεαλιστικός στόχος που θα μπορούσαμε να θέσουμε τη νέα χρονιά είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση με το σώμα μας, να το αγαπήσουμε, να το αποδεχτούμε και να βελτιώσουμε την υγεία και την  εικόνα μας όχι μέσα από στερητικές δίαιτες  και εξαντλητική γυμναστική αλλά με την απόκτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή, άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος, επαρκείς ώρες ύπνου, περισσότερες δραστηριότητες χαλάρωσης για την αποφυγή του άγχους. Έτσι θα έχουμε τα πιο σίγουρα αποτελέσματα και έναν «νέο» βελτιωμένο εαυτό.

Καλή Χρονιά σε Όλους!

Με εκτίμηση

Ηλία Ευαγγελία
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
evagelia1980@windowslive.com

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty beauty

YOU MAY ALSO LIKE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Χάσε τα κιλά των εορτών σε 2 εβδομάδες»

Ακολούθησες όλες τις διατροφικές συμβουλές για να αποφύγεις το επιπλέον βάρος που συνοδεύει τις γιορτινές μέρες, ωστόσο 1-2 κιλά έκαναν την εμφάνιση τους στην οθόνη της ζυγαριάς. Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να διπλασιαστούν καλό είναι να τα «ξεφορτωθούμε» όσο νωρίτερα με το εξής πλάνο διατροφής διάρκειας 2 εβδομάδων: