0
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Νέα χρονιά – Στόχος αδυνάτισμα»

Πάντα στο ξεκίνημα του νέου έτους όλοι μπαίνουμε στη διαδικασία να θέσουμε νέους στόχους είτε αφορούν την προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική ζωή μας και πολύ συχνά την εμφάνιση μας και την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης με πιο αγαπημένες μας φράσεις «τον καινούργιο χρόνο θα γραφτώ  γυμναστήριο» και φυσικά «από τον καινούργιο χρόνο θα αρχίσω δίαιτα». Πώς μπορούμε όμως όλα αυτά να τα κάνουμε πράξη και να μην μείνουμε μόνο  στον ενθουσιασμό της σκέψης ενός νέου, βελτιωμένου εαυτού?

Πρώτα από όλα ο στόχος που θα θέσουμε θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός και δε θα πρέπει να είναι άλλος από το «υγιές βάρος». Και αυτό σημαίνει ένα εύρος βάρους που σχετίζεται με την καλή υγεία και ευρωστία και όχι το χαμηλότερο βάρος που θα μπορούσε κάποιος να καταφέρει!

Μπορούμε να αξιολογήσουμε το βάρος μας είτε με τη βοήθεια ειδικού, είτε με τις εξής απλές μετρήσεις:

♦ Τον  Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ): μια μέτρηση που προκύπτει από τον τύπο ΒΑΡΟΣ/ΥΨΟΣ *ΥΨΟΣ π.χ.  60 κιλά/1.65μ.*1.65 μ.=22.03

Ανάλογα λοιπόν το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον τύπο αυτό αξιολογούμε το βάρος ως εξής:

«Υγιές βάρος»: ΔΜΣ από 19 έως 24.9

«Υπέρβαρος»: ΔΜΣ από  25 έως 29.9

«Παχύσαρκος»: ΔΜΣ από 30 και πάνω

♦ Την Περιφέρεια της Μέσης: με τη βοήθεια μιας μεζούρας μετράμε την περιφέρεια της μέσης στο σημείο κάτω από το θώρακα αλλά πάνω από τον αφαλό και αφού εκπνεύσουμε. Δεν θα πρέπει να ξεπερνά η μέτρηση το 1 μέτρο για τους άνδρες και τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες.

Συνδυάζοντας λοιπόν αυτές τις 2 απλές μετρήσεις αξιολογούμε το που βρισκόμαστε για να θέσουμε το στόχο μας και το κατάλληλο σχέδιο δράσης για την επίτευξη του. Αν βρίσκουμε τον εαυτό μας υπέρβαρο ή παχύσαρκο κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε ειδικό ώστε να δώσει την δική του κατευθυντήρια γραμμή με κατάλληλο πλάνο διατροφικής παρακολούθησης. Εάν τώρα από τις μετρήσεις προκύπτει ότι το βάρος μας βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια τότε δεν θα πρέπει να επιδιώξουμε  περαιτέρω μείωση αλλά την διατήρηση αυτού.

Ο πιο ρεαλιστικός στόχος που θα μπορούσαμε να θέσουμε τη νέα χρονιά είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση με το σώμα μας, να το αγαπήσουμε, να το αποδεχτούμε και να βελτιώσουμε την υγεία και την  εικόνα μας όχι μέσα από στερητικές δίαιτες  και εξαντλητική γυμναστική αλλά με την απόκτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή, άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος, επαρκείς ώρες ύπνου, περισσότερες δραστηριότητες χαλάρωσης για την αποφυγή του άγχους. Έτσι θα έχουμε τα πιο σίγουρα αποτελέσματα και έναν «νέο» βελτιωμένο εαυτό.

Καλή Χρονιά σε Όλους!

Με εκτίμηση

Ηλία Ευαγγελία
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
evagelia1980@windowslive.com

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty

Ξεκίνησα σπουδάζοντας Λογιστική, σύντομα όμως συνηδητοποίησα ότι οι αριθμοί και η κλεισούρα του γραφείου δεν με αντιπροσωπεύουν. Δοκιμάζοντας διάφορα επαγγέλματα στο χώρο των πωλήσεων ενα κατάστημα καλλυντικών στάθηκε η αφορμή να ανακαλύψω τί μου αρέσει.. Ο κόσμος της ομορφιάς με κέρδισε!!! Έπειτα απο σεμινάρια επάνω στο μακιγιάζ και στο marketing, για εφτά περίπου χρόνια δούλεψα με χιλιάδες γυναίκες, μέσω μιας παγκόσμιας εταιρείας καλλυντικών. Γνωρίζοντας όλο και περισσότερο τις γυναίκες ένιωθα την ανάγκη να επικοινωνήσω με ακόμα περισσότερες.. Το “Go on Lifestyle” μου δίνει την ευκαιρία καθημερινά να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με αυτές και μέσω των καταξιωμένων συνεργατών μου, ο καθένας στον τομέα του, να προσπαθώ να ομορφαίνω την καθημερινότητά τους.

YOU MAY ALSO LIKE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Η νόστιμη δίαιτα”

Ακολουθεί ένα εύκολο και ευχάριστο πρόγραμμα διατροφής με ποικιλία και νοστιμιά στα γεύματα του, που μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε σε μια εβδομάδα 1-2 περιττά κιλά χωρίς να μας γίνει δυσάρεστο:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν «κολλάει» η ζυγαριά

Τι συμβαίνει και ενώ βρήκαμε το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, ξεκινήσαμε καλά, χάθηκαν εύκολα τα πρώτα ενοχλητικά κιλά, νιώθουμε καλύτερα και γεμάτοι  ενέργεια να συνεχίσουμε, ξαφνικά το νούμερο της ζυγαριάς κολλά πεισματικά σε έναν συγκεκριμένο αριθμό και σαμποτάρει την προσπάθεια μας.

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί  και θα τους εξετάσουμε αμέσως παρακάτω:

 

♦ Ο μεταβολισμός που επιβραδύνεται  προσπαθώντας να διατηρήσει την ενέργεια σε μικρότερο σωματικό βάρος. Έτσι καθώς το βάρος μας μεταβάλλεται προς τα κάτω δεν θα πρέπει να παραμείνουμε στην ίδια ημερήσια πρόσληψη θερμίδων αλλά ενδεχομένως να αυξήσουμε ελάχιστα ή να μην τρώμε ακριβώς τις ίδιες θερμίδες κάθε μέρα. Το καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση είναι να είναι κάνουμε αυξομειώσεις στο σύνολο των θερμίδων που παίρνουμε ημερήσια και σε καμιά περίπτωση να μην τις μειώσουμε!

♦ Όταν κάποιος έχει σχεδόν πετύχει το στόχο του και έχει φτάσει σε σημείο που το σώμα του έχει βελτιωθεί αισθητά τότε γίνεται λιγότερο προσεκτικός. Το καθημερινό τσιμπολόγημα, η δοκιμή  ενός  φαγητού, ένα κέρασμα, λίγο παραπάνω ποσότητα στα γεύματα  μετατρέπουν η δίαιτα σε μια πολύ καλή συντήρηση.  

♦ Επίσης, όταν παράλληλα ξεκινήσουμε και ένα πρόγραμμα άσκησης ενδέχεται να δούμε την ζυγαριά να κολλάει ή και μια μικρή άυξηση. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει αύξηση της μυϊκής μάζας η οποία και φαίνεται στη ζυγαριά. Είναι ένα παροδικό φαινόμενο όμως και η απώλεια βάρους  θα ξαναρχίσει να φαίνεται.

 

♦ Ακόμη η έμμηνος ρύση στις γυναίκες, οι διαταραχές του κύκλου καθώς και ορμονικά προβλήματα μπορεί να «κολλούν» τη ζυγαριά φαινόμενο επίσης παροδικό αφού οφείλεται σε κατακράτηση υγρών.

♦ Ένας λόγος ακόμη μπορεί να είναι η λήψη κάποιων φαρμάκων όπως  οι β-αναστολείς, τα κορτικοστεροειδή, η ινσουλίνη, καθώς και ορισμένα αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα.

 

♦ Επίσης διαταραχές στην κινητικότητα του εντέρου όπως το ευερέθιστο έντερο και η δυσκοιλιότητα μπορούν να προκαλέσουν τη σταθεροποίηση του βάρους όπου όμως μόλις περάσει η φάση της έξαρσης και αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα επανέρχεται το πραγματικό βάρος.

♦ Οι υπερβολικές  ποσότητες νατρίου (αλάτι- τυποποιημένα τρόφιμα) καθώς και η αυξημένη  κατανάλωση αλκοόλ  μπορούν να δημιουργήσουν επίσης κατακράτηση υγρών και η ζυγαριά να μένει σταθερή. Συστήνεται 1 κ.γλυκού αλλατι /ημέρα και 1-2 ποτήρια αλκοόλ /εβδομάδα.

 

♦ Τέλος έχει παρατηρηθεί ότι ο οργανισμός μας τείνει να κολλάει σε ένα σύνηθες για αυτόν βάρος  το οποίο μπορεί να διατηρούσε στο παρελθόν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το φράγμα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με επιμονή και υπομονή, καθώς και την τήρηση της δίαιτας.

 

Ηλία Ευαγγελία
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
evagelia1980@windowslive.com

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments