0
LIVE IT UP

«Μια προσέγγιση για τα Όνειρα και τις Ονειρώξεις…»

Μου είναι πολύ δύσκολο να μην μοιραστώ μαζί σας το παρακάτω ποιήμα του Μιχάλη Γκανά που βρίσκεται μέσα στην συλλογή του «Τά Μικρά» και έχει τίτλο ΟΝΕΙΡΩΞΗ.

 

<< Παμπάλαιο κορμί

 

κι ακόμη ευλύγιστο.

 

Κορμί γυναίκας πού μασάς τον ύπνο μου

 

με τις δαγκάνες των μηρών σου.

 

Προχθές γυμνό κι εψές γδαρμένο

 

Να δώ απόψε τί δέρμα θά φορέσεις.

 

Παλιό κορμί φιλήδονο,

 

ριγμένο στά σπάρτα του ύπνου μου

 

Σαν σκοτωμένο φίδι. >>

 

Μην μου πείτε οτι δεν σας θυμίζει τίποτα η παραπάνω εικόνα που μας δημιούργησε ο Μιχάλης Γκανάς. Ω, ναι λοιπόν ακόμα και σε αυτούς που είναι δύσκολο να το παραδεκτούν, όλοι μας βιώνουμε ονειρώξεις. Άντρες και γυναικές, έφηβοι και παιδιά ενιότε ξυπνούν έκπληκτοι από την ευχάριστη ενόχληση των γεννητικών οργάνων τους ή την υγρασία της ηδονής τους. Στους μεν άνδρες με την εξπερμάτιση, στις δε γυναίκες με την ύγρανση του κόλπου, που συνήθως συνοδεύεται από άναρθες κραυγές  του ασυνείδητου.  -Που οφείλεται? ..Μα φυσικά στα όνειρα.

 

Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μιλήσεις για όνειρα χωρίς να λάβεις υπόψιν σου τις προσεγγίσεις του Φρόυντ. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να τα ερμηνεύσεις, γιαυτό το λόγο στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους θεραπευομένους του, προσπάθησε να δώσει την ερμηνειά τους. Τα όνειρα κατά Φρούντ, είναι ο ελεύθερος συνειρμός του ασυνειδήτου, καθώς πρόσθεσε ότι τα όνειρα εμπεριέχουν ‘διαστροφή’ και «λογοκρισία». Για να μπορέσει να ενισχύσει την ψυχανάλυση των θεραπευομένων  του έδωσε περισσότερο νοήμα στα όνειρα ερμηνεύοντας διάφορα σύμβολα. Έτσι κατέληξε στον συμβολισμό των ονείρων που αρκετά συχνά αν όχι πάντα τα σύμβολα συνδέονταν με τις ορμές και τις επιθυμιές (λίμπιντο) των ανθρώπων. Κατέληξε μετά απο πολλές μελέτες πως τα όνειρα, που σχηματίζονταν στο ασυνείδητο κι έβγαιναν στην επιφάνεια με την μορφή των ονείρων, πως υποκινούνταν από τις σεξουαλικές ορμές, ιδεές, εικόνες του ονειρευομένου. Τα σύμβολα αυτά συνήθως απεικόνιζαν είδωλα του πάθους ή γεννητικά όργανα του ιδίου ή του αντίθετου φύλου ή ερωτογενείς περιοχές και των δύο φύλων.

 

Κατά τον Φρόυντ, μια συντριπτική πλειοψηφία των συμβόλων στα όνειρα είναι σεξουαλικά σύμβολα. Το ανδρικό γεννητικό όργανο π.χ. αντιπροσωπεύεται συμβολικά στα όνειρα με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ο φαλλός συμβολίζεται καταρχήν από πράγματα που του μοιάζουν στο σχήμα, όντας μακριά και όρθια, όπως δέντρα, μπαστούνια, ομπρέλες, σπαθιά κι άλλα παρόμοια. Ο Φρόυντ αναφέρει ότι ένας απο τους πιό συνηθισμένους εφιάλτες των νεαρών κοριτσιών είναι η καταδίωξη από άντρα οπλισμένο με μαχαίρι. Νομίζω είναι αρκετά εύκολο να το μεταφράσετε και μόνοι σας.. Τα όνειρα που έχουν σχέση με πτήσεις (δηλ.την ευχαρίστηση την οποιά προσφέρει η ελαφρότητα της βαρύτητας) συνήθως, είναι όνειρα γενικής σεξουαλικής διέγερσης και πιο συχνά όνειρα στύσης. Φυσικά, ονειρεύονται και οι γυναίκες οτι πετούν, με ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα, βλέπε ονείρωξη. Και αυτό διότι τα σεξουαλικά όργανα της γυναίκας περιλαμβάνουν ένα μικρό όργανο, την κλειτορίδα, η οποία παίζει στην πραγματικότητα από την παιδική ηλικία κι ίσως και πιο πριν από την σεξουλική επαφή, τον ίδιο ρόλο με το μεγάλο αρσενικό όργανο. Και ναι πολύ σωστά καταλάβατε, μιλάμε για αυνανισμό…αλλά, επειδή είναι τεράστιο κεφάλαιο, θέλει διαφορετικό χώρο και χρόνο. Συνεπώς, στα όνειρα τα σύμβολα χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για να αναπαραστήσουν σεξουαλικά αντικείμενα και σχέσεις.

 

Αν μου επιτρεπόταν ένας ορισμός των ονείρων θα τολμούσα να πώ, πως τα όνειρα είναι η φαντασιώση του ασυνείδητου με διαφορετικά νοήματα για τον καθένα άκομα κι αν το ίδιο όνειρο εμφανιζόταν σε δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Για να γίνω πιο αντιληπτή,το ίδιο όνειρο θα μπορούσε να ειναι θέμα προς ανάλυση για δύο διαφορετικούς ανθρώπους,θα μπορόυσε να έχει ομως διαφορετική ερμηνεια. Παρόλο που υποκινήθηκε από τις ίδιες σεξουαλικές ορμές ή ακόμα και με την ίδια σεξουαλική διέγερση. Κάθε άτομο έχει το δικό του σύστημα αυτοαναφοράς εμπειριών και στερεότυπων. Προέρχεται από ένα οικογενειακό σύστημα, που του έχει δώσει ταυτότητα, οντότητα και ρόλο μέσα σε αυτό. Ώστε με αυτές τις βάσεις να αντιδρά και να αυτοπροσδιορίζεται στην κοινωνία. Συνεπώς, είναι δύσκολο να έχει ίδια ερμηνεία ένα όνειρο σε διαφορετικά άτομα, τα οποία έχουν εντελώς διαφορετικά βιώματα.

 

Και για να συνοψίσω με την ανάλυση των ονείρων, πρέπει να αναφέρω πως η διεργάσια τους συνδεέται στενά και με άλλους κλάδους της επιστήμης, με την μυθολογία, τη φιλολογία, τη λαογραφία, την λαική ψυχολογία και την θρησκειά. Και για να το ενισχύσω ακόμα περισσότερο σας παραθέτω την παρακάτω άποψη του Σουηδού φιλόλογου.

 

{…}Σε μια πολύ εμπεριστατομένη μελέτη ο φιλόλογος Χ. Σπέρμπερ της Ουψάλας βασιζόμενος στις θέσεις του Φρόυντ, διατύπωσε τις απόψεις του ότι οι σεξουαλικές ανάγκες έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο στην γέννηση και στην ανάπτυξη της ομιλίας. Ισχυρίζεται ότι, οι πρώτοι ήχοι που προφέρθηκαν από ανθρώπους ήταν ένα μέσο επικοινωνίας και πρόσκλησης του σεξουαλικού συντρόφου και πως στην ακόλουθη εξέλιξη τα στοιχεία της ομιλιάς χρησιμοποιούνταν σε διάφορα ήδη εργασίας που έκανε ο πρωτόγονος άνθρωπος. {…} Οι ήχοι αυτοί, δεν πρόερχονταν μόνο από την επαφή, αλλά πρωτίστως από την ευχαρίστηση που έδινε ο πρωτόγονος άνθρωπος από μόνος του στον εαυτό του, είτε πρακτικά μέσω αυνανισμού, είτε φανταστικά δια μέσω των ονέιρων. Εξυπακούεται ότι η εξέλιξη της σεξουαλικής  επαφής με τον άλλο τον ερέθισε ακόμη περισσότερο ώστε στην ανάγκη του για επαφή, εξήυρε την ομιλία, για να προσκαλεί τον συντροφό του. Και κατεπεκτασην να του εκφράζει λεκτικά την ηδονή του.

Η καταπληκτική άποψη του φιλόλογου Χ. Σπέρμπερ, μου δίνει την ευκαιρία να υπογραμμίσω και να ενθαρρύνω την ανάγκη της ηχηρής έκφρασης της απόλαυσης του ανθρώπου την ώρα που πραγματοποιείται η επιθυμία του. Επίσης, η μεταβίβαση των συναισθημημάτων προς στον σύντροφό του εμπεριέχει ένα μεγάλο κομμάτι ευχαρίστησης από μόνο του.

 

Εκφραστείτε λοιπόν είναι το μήνυμα, αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να ζήσει την μαγεία του έρωτα με στόχο πάντα την διπλή απόλαυση της ικανοποίησης του εαυτού και του άλλου στον ιδιο βαθμό. Λαμβάνοντας υπόψιν την φωνή του ασυνείδητου που παίρνει σάρκα κ οστά δια μέσω των ονείρων.

 

Ηλέκτρα Σιαλμά
Ψυχοθεραπεύτρια- Οικογενειακή Θεραπεία- Ψυχοσεξουαλική Συμβουλευτική ζεύγους
Msc Ψυχικές Διαταραχές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα

elektra_slm@hotmail.com

Η Ηλέκτρα Σιαλμά είναι μητέρα δυο παιδιών. Εκπαιδεύτηκε, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, στην Συστημική Θεραπεία. Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης(Universidad de Barcelona) με τίτλο » Μείζονες ψυχικές διαταραχές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα». Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Tavistock Centre of Human Relations όπου εκπαιδεύτηκε στην Θεραπεία ζεύγους κ στις Ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες στο ζευγάρι. Εργάστηκε σε Ψυχιατρική κλινική για 3,5 χρόνια στην Αθήνα. Στην συνέχεια εργάστηκε στο Brighton στο NHS(National Health System), στην κοινωνική υπηρεσία παρακολούθησης οικογενειών με γονείς που βρισκόταν σε εξάρτηση και οικογενειών με μέλη που έπασχαν από ψυχικές νόσους. Παράλληλα, εργάστηκε σε Κέντρο Οικογενείας όπου συνεργάστηκε με τις δικαστικές αρχές με σκοπό την παραμονή των παιδιών στην αρχική τους οικογένεια εάν κ εφόσον οι γονείς ανέπτυσσαν γονικές δεξιότητες. Τέλος, προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής κ ψυχοθεραπείας ατομικά κ ομαδικά τα τελευταία εφτά χρόνια στην Αγγλία. Eίναι μέλος του ΒΑCP (British Association for Counselling and Psychotherapy).
Πρόσφατα επαναπατρίστηκε και διατηρεί το γραφείο της στην Αθήνα.

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty

Ξεκίνησα σπουδάζοντας Λογιστική, σύντομα όμως συνηδητοποίησα ότι οι αριθμοί και η κλεισούρα του γραφείου δεν με αντιπροσωπεύουν. Δοκιμάζοντας διάφορα επαγγέλματα στο χώρο των πωλήσεων ενα κατάστημα καλλυντικών στάθηκε η αφορμή να ανακαλύψω τί μου αρέσει.. Ο κόσμος της ομορφιάς με κέρδισε!!! Έπειτα απο σεμινάρια επάνω στο μακιγιάζ και στο marketing, για εφτά περίπου χρόνια δούλεψα με χιλιάδες γυναίκες, μέσω μιας παγκόσμιας εταιρείας καλλυντικών. Γνωρίζοντας όλο και περισσότερο τις γυναίκες ένιωθα την ανάγκη να επικοινωνήσω με ακόμα περισσότερες.. Το “Go on Lifestyle” μου δίνει την ευκαιρία καθημερινά να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με αυτές και μέσω των καταξιωμένων συνεργατών μου, ο καθένας στον τομέα του, να προσπαθώ να ομορφαίνω την καθημερινότητά τους.

YOU MAY ALSO LIKE
LIVE IT UP

«Vamos a la…Canaria islands?»

Οι πλατιές παραλίες, η ατελείωτη ακτογραμμή και οι χρυσοί αμμόλοφοι θα σε κάνουν να ξεχάσεις ό,τι παρόμοιο έχεις δει.