ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Με παχαίνει η Γυμναστική??»

Μήπως ανήκεις στο ποσοστό ανθρώπων που ενώ γυμνάζονται συστηματικά  δεν βλέπουν διαφορά όταν ανεβαίνουν στη ζυγαριά τους?

Αντίθετα ίσως υπάρχει και αύξηση του βάρους αντί της απώλειας. Υπάρχει και η άποψη ότι κάποιος θα πρέπει να ολοκληρώσει πρώτα το διατροφικό του πρόγραμμα για απώλεια βάρους και έπειτα να αρχίσει να ασκείται για να μην «σφίξει » το λίπος και δεν υποχωρεί. Φυσικά κάτι  τέτοιο είναι επιστημονικά απόλυτα λανθασμένο καθώς τα λιποκύτταρα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να μετατραπούν σε μυϊκά κύτταρα.

  Η απάντηση στο ερώτημα αν η άσκηση τελικά μας παχαίνει είναι πολύ πιο απλή. Πολλές φορές υπερεκτιμάμε την ποσότητα της άσκησης που κάνουμε με αποτέλεσμα μετά το τέλος της να καταναλώνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες και ίσως και πιο ανθυγιεινές τροφές διότι έχουμε στο μυαλό μας ότι τις «κάψαμε». Στην πραγματικότητα η κατανάλωση των θερμίδων είναι πολύ μικρότερη από αυτή που ίσως σκεφτόμασταν.

Μερικά παραδείγματα που προέκυψαν από έρευνες:

  • 20΄λεπτά αερόβιας άσκησης απαιτούνται για να κάψει μια γυναίκα ένα μικρό ποτήρι κρασί
  • 30΄λεπτά άρσης βαρών χρειάζονται για να κάψει ένας άνδρας μισό λίτρο μπύρα
  • 1 ώρα και 20΄ποδοσφαίρου χρειάζονται για να κάψει ένας άνδρας ένα πακέτο πατατάκια
  • 1 ώρα και 20′ γιόγκα για να κάψει μια γυναίκα 30γρ.σοκολάτας

Η απώλεια των θερμίδων είναι συνάρτηση του φύλου, της ηλικίας, του βάρους του ατόμου, του είδους και της διάρκειας της άσκησης.

 Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι μόνο ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής φέρνει αποτελέσμα.

Ο πιο αποτελεσματικός και ακίνδυνος τρόπος μείωσης του σωματικού βάρους είναι μια διατροφικά ορθή δίαιτα με μικρό θερμιδικό περιορισμό, συνδυασμένη με αερόβια άσκηση  3-5 φορές την εβδομάδα και διάρκειας 20΄-30′ καθώς και τροποποίηση της διαιτητικής συμπεριφοράς (5-6 γεύματα ημερησίως ανά 3-4 ώρες). Έτσι εξασφαλίζουμε ότι η απώλεια βάρους αναφέρεται σε λίπος και όχι στην απαραίτητη άλιπη σωματική μάζα (μυς, νερό, ηλεκτρολύτες) και έτσι είναι μόνιμη, ασφαλής με πολλαπλά οφέλη για την υγείας μας.

Ηλία Ευαγγελία
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
evagelia1980@windowslive.com

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty beauty

YOU MAY ALSO LIKE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Απλές συμβουλές για να μην πάρετε βάρος το καλοκαίρι”

Επίσης  σαν  πιο γρήγορες λύσεις που χορταίνουν χωρίς να βαραίνουν θερμιδικά είναι ένα τυλιχτό σουβλάκι με αλάδωτη πίτα κρέας και λαχανικά, χωρίς σος και πατάτες, μια σαλάτα «Καίσαρα», μια χωριάτικη σαλάτα  και φυσικά ο αγαπημένος  μας «ντάκος».