ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Έκοψα το τσιγάρο.. Θα πάρω βάρος?»

Μετά από την δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψει κάποιος  την  αγαπημένη του συνήθεια ακολουθεί το παραπάνω  ερώτημα, το οποίο έχει βάση διότι η νικοτίνη του τσιγάρου είναι παράγοντας μείωσης της όρεξης και ταυτόχρονα αύξησης του μεταβολισμού. Επίσης με τη διακοπή του καπνίσματος  αποκαθίσταται η όσφρηση και η γεύση οπότε το φαγητό γίνεται πιο δελεαστικό. Έτσι λοιπόν  μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση του σωματικού βάρους όχι τόσο μεγάλη όμως, αν διαχειριστεί ο πρώην καπνιστής σωστά την κατάσταση.

Σε πρώτο επίπεδο δεν χρειάζεται να καταφύγει κάποιος  άμεσα σε αυστηρή δίαιτα.Θα πρέπει να δώσει το χρόνο στον οργανισμό  του  να συνηθίσει τις αλλαγές που προέρχονται από την διακοπή του τσιγάρου σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Ακολουθώντας κάποια  «τρικ» μπορεί κανείς να καταστείλει το στερητικό σύνδρομο ,να ρυθμίσει την όρεξη του  και την τάση για τσιμπολόγημα:

  • Με μικρά και συχνά γεύματα.
  • Με όξινους χυμούς, όπως οι χυμοί λεμονιού ή γκρέιπ φρουτ, διότι μετριάζουν την εθιστική δράση της νικοτίνης.
  • Άφθονο νερό
  • Καραμέλες και τσίκλες χωρίς ζάχαρη, αλλά με έντονη γεύση, όπως μέντα, κανέλλα και γαρίφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολύ έντονες γεύσεις μειώνουν την ανάγκη για ένα τσιγάρο, ενώ ταυτοχρόνως μειώνουν την λαχτάρα για παχυντικό τσιμπολόγημα.
  • Με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, διότι μπορεί να καλύψουν τη λαχτάρα για κάτι γλυκό και αλμυρό αντιστοίχως και να αποτελέσουν υγιεινή λύση στην τάση για τσιμπολόγημα(στικς λαχανικών/φρουτοσαλάτες/αποξηραμένα φρούτα)
  • Με μικρότερες μερίδες φαγητού και πιο υγιεινό μαγείρεμα (όχι στα τηγανητά -λιπαρά τρόφιμα,στις σύνθετες παρασκευές, σε «βαριές» σάλτσες όχι στο έτοιμο φαγητό)
  • Με μέτρια άσκηση (π.χ.περπάτημα) μισή ώρα την ημέρα, διότι θα βοηθήσει στην κατανάλωση θερμίδων  και θα περιορίσει τα στερητικά συμπτώματα από την έλλειψη του τσιγάρου.

Σε καμιά περίπτωση ο κίνδυνος της μικρής αύξησης του σωματικού βάρους δεν θα πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να κόψει κάποιος το τσιγάρο, καθώς δεν συγκρίνονται τα οφέλη για την υγεία του οργανισμού από την διακοπή  της βλαβερής αυτής συνήθειας.

Ηλία Ευαγγελία
Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
evagelia1980@windowslive.com

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty beauty

YOU MAY ALSO LIKE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν «κολλάει» η ζυγαριά

Τι συμβαίνει και ενώ βρήκαμε το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, ξεκινήσαμε καλά, χάθηκαν εύκολα τα πρώτα ενοχλητικά κιλά, νιώθουμε καλύτερα και γεμάτοι  ενέργεια να συνεχίσουμε, ξαφνικά το νούμερο της ζυγαριάς κολλά πεισματικά σε έναν συγκεκριμένο αριθμό και σαμποτάρει την προσπάθεια μας.

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί  και θα τους εξετάσουμε αμέσως παρακάτω:

 

♦ Ο μεταβολισμός που επιβραδύνεται  προσπαθώντας να διατηρήσει την ενέργεια σε μικρότερο σωματικό βάρος. Έτσι καθώς το βάρος μας μεταβάλλεται προς τα κάτω δεν θα πρέπει να παραμείνουμε στην ίδια ημερήσια πρόσληψη θερμίδων αλλά ενδεχομένως να αυξήσουμε ελάχιστα ή να μην τρώμε ακριβώς τις ίδιες θερμίδες κάθε μέρα. Το καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση είναι να είναι κάνουμε αυξομειώσεις στο σύνολο των θερμίδων που παίρνουμε ημερήσια και σε καμιά περίπτωση να μην τις μειώσουμε!

♦ Όταν κάποιος έχει σχεδόν πετύχει το στόχο του και έχει φτάσει σε σημείο που το σώμα του έχει βελτιωθεί αισθητά τότε γίνεται λιγότερο προσεκτικός. Το καθημερινό τσιμπολόγημα, η δοκιμή  ενός  φαγητού, ένα κέρασμα, λίγο παραπάνω ποσότητα στα γεύματα  μετατρέπουν η δίαιτα σε μια πολύ καλή συντήρηση.  

♦ Επίσης, όταν παράλληλα ξεκινήσουμε και ένα πρόγραμμα άσκησης ενδέχεται να δούμε την ζυγαριά να κολλάει ή και μια μικρή άυξηση. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει αύξηση της μυϊκής μάζας η οποία και φαίνεται στη ζυγαριά. Είναι ένα παροδικό φαινόμενο όμως και η απώλεια βάρους  θα ξαναρχίσει να φαίνεται.

 

♦ Ακόμη η έμμηνος ρύση στις γυναίκες, οι διαταραχές του κύκλου καθώς και ορμονικά προβλήματα μπορεί να «κολλούν» τη ζυγαριά φαινόμενο επίσης παροδικό αφού οφείλεται σε κατακράτηση υγρών.

♦ Ένας λόγος ακόμη μπορεί να είναι η λήψη κάποιων φαρμάκων όπως  οι β-αναστολείς, τα κορτικοστεροειδή, η ινσουλίνη, καθώς και ορισμένα αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα.

 

♦ Επίσης διαταραχές στην κινητικότητα του εντέρου όπως το ευερέθιστο έντερο και η δυσκοιλιότητα μπορούν να προκαλέσουν τη σταθεροποίηση του βάρους όπου όμως μόλις περάσει η φάση της έξαρσης και αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα επανέρχεται το πραγματικό βάρος.

♦ Οι υπερβολικές  ποσότητες νατρίου (αλάτι- τυποποιημένα τρόφιμα) καθώς και η αυξημένη  κατανάλωση αλκοόλ  μπορούν να δημιουργήσουν επίσης κατακράτηση υγρών και η ζυγαριά να μένει σταθερή. Συστήνεται 1 κ.γλυκού αλλατι /ημέρα και 1-2 ποτήρια αλκοόλ /εβδομάδα.

 

♦ Τέλος έχει παρατηρηθεί ότι ο οργανισμός μας τείνει να κολλάει σε ένα σύνηθες για αυτόν βάρος  το οποίο μπορεί να διατηρούσε στο παρελθόν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το φράγμα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με επιμονή και υπομονή, καθώς και την τήρηση της δίαιτας.

 

Ηλία Ευαγγελία
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
evagelia1980@windowslive.com

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments