ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Έκοψα το τσιγάρο.. Θα πάρω βάρος?»

Μετά από την δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψει κάποιος  την  αγαπημένη του συνήθεια ακολουθεί το παραπάνω  ερώτημα, το οποίο έχει βάση διότι η νικοτίνη του τσιγάρου είναι παράγοντας μείωσης της όρεξης και ταυτόχρονα αύξησης του μεταβολισμού. Επίσης με τη διακοπή του καπνίσματος  αποκαθίσταται η όσφρηση και η γεύση οπότε το φαγητό γίνεται πιο δελεαστικό. Έτσι λοιπόν  μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση του σωματικού βάρους όχι τόσο μεγάλη όμως, αν διαχειριστεί ο πρώην καπνιστής σωστά την κατάσταση.

Σε πρώτο επίπεδο δεν χρειάζεται να καταφύγει κάποιος  άμεσα σε αυστηρή δίαιτα.Θα πρέπει να δώσει το χρόνο στον οργανισμό  του  να συνηθίσει τις αλλαγές που προέρχονται από την διακοπή του τσιγάρου σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Ακολουθώντας κάποια  «τρικ» μπορεί κανείς να καταστείλει το στερητικό σύνδρομο ,να ρυθμίσει την όρεξη του  και την τάση για τσιμπολόγημα:

  • Με μικρά και συχνά γεύματα.
  • Με όξινους χυμούς, όπως οι χυμοί λεμονιού ή γκρέιπ φρουτ, διότι μετριάζουν την εθιστική δράση της νικοτίνης.
  • Άφθονο νερό
  • Καραμέλες και τσίκλες χωρίς ζάχαρη, αλλά με έντονη γεύση, όπως μέντα, κανέλλα και γαρίφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολύ έντονες γεύσεις μειώνουν την ανάγκη για ένα τσιγάρο, ενώ ταυτοχρόνως μειώνουν την λαχτάρα για παχυντικό τσιμπολόγημα.
  • Με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, διότι μπορεί να καλύψουν τη λαχτάρα για κάτι γλυκό και αλμυρό αντιστοίχως και να αποτελέσουν υγιεινή λύση στην τάση για τσιμπολόγημα(στικς λαχανικών/φρουτοσαλάτες/αποξηραμένα φρούτα)
  • Με μικρότερες μερίδες φαγητού και πιο υγιεινό μαγείρεμα (όχι στα τηγανητά -λιπαρά τρόφιμα,στις σύνθετες παρασκευές, σε «βαριές» σάλτσες όχι στο έτοιμο φαγητό)
  • Με μέτρια άσκηση (π.χ.περπάτημα) μισή ώρα την ημέρα, διότι θα βοηθήσει στην κατανάλωση θερμίδων  και θα περιορίσει τα στερητικά συμπτώματα από την έλλειψη του τσιγάρου.

Σε καμιά περίπτωση ο κίνδυνος της μικρής αύξησης του σωματικού βάρους δεν θα πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να κόψει κάποιος το τσιγάρο, καθώς δεν συγκρίνονται τα οφέλη για την υγεία του οργανισμού από την διακοπή  της βλαβερής αυτής συνήθειας.

Ηλία Ευαγγελία
Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
evagelia1980@windowslive.com

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty beauty

YOU MAY ALSO LIKE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Χάσε κιλά κερδίζοντας (μέρος 3ο).. μόνο στο Go on lifestyle”

Αν έχουμε ακολουθήσει το διατροφικό πρόγραμμα των 2 προηγούμενων εβδομάδων ήδη θα πρέπει να έχουμε δει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη ζυγαριά και φυσικά περιμένουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος για να τα μοιραστούμε μαζί.