0
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Aντιμετωπίστε το ‘φούσκωμα’ στη κοιλιά»

Η ενοχλητική αίσθηση του φουσκώματος στην περιοχή της κοιλιάς είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα το οποίο απασχολεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και δυσκολεύει την καθημερινότητα του.

 Για να προτείνουμε τους τρόπους αντιμετώπισης του ας δούμε πρώτα τα αίτια που το προκαλούν:

 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όπου εκτός από το φούσκωμα παρατηρούνται αέρια, πόνος στην κοιλιά που υποχωρεί με την κένωση, εναλλαγές διάρροιας – δυσκοιλιότητας και οφείλεται σε διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου με κυριότερη αιτία το άγχος.
 • Η δυσκοιλιότητα.
 • Η έμμηνος ρύση στις γυναίκες.
 • Σύνδρομα δυσαπορρόφησης  όπως η μη ανοχή στη λακτόζη, η κοιλιοκάκη και άλλες δυσανεξίες σε τρόφιμα μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα.
 • Η κατανάλωση πολύ λιπαρών και μεγάλων γευμάτων, οι βαριές σάλτσες, τα πολλά, μπαχαρικά, τα αεριούχα ποτά και αναψυκτικά καθώς και συγκεριμένα τρόφιμα όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, φασόλια και ωμές σαλάτες.
 • Άτακτα γεύματα και βιαστική κατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσουν ταυτόχρονη κατάποση αέρα με αποτέλεσμα φούσκωμα στο πεπτικό σύστημα.

 

Αντίστοιχα οι τρόποι αντιμετώπισης του φουσκώματος και η απόκτηση μιας επίπεδης κοιλιάς είναι οι εξής:

 • Σε περίοδο έξαρσης του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου σε πρώτη φάση θα πρέπει να αποκλειστούν οι τροφές που προκαλούν το φούσκωμα οι οποίες είναι διαφορετικές σε κάθε περίπτωση με «συνήθεις ύποπτους» την τομάτα, όσπρια, λάχανο, μπρόκολο, κρεμμύδι, άγουρα φρούτα, τροφές με σπόρια (αγγούρι), τα πράσινα λαχανικά, μπαχαρικά, λιπαρά φαγητά.
 • Τα τρόφιμα με φυτικές ίνες θα πρέπει να αποφεύγονται μόνο σε περιπτώσεις διαρροϊκών κενώσεων διότι γενικότερα βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και άρα στην αποφυγή του προβλήματος.
 • Αποφυγή αεριούχων ποτών και αναψυκτικών.
 • Διαχείριση του άγχους καθώς είναι ο κύριος παράγοντας των διαταραχών του πεπτικού συστήματος.
 • Συστήνονται μικρότερες μερίδες γευμάτων, τακτικά γεύματα και όχι «στο πόδι» και βιαστικά. Επίσης καλύτερο μάσημα των τροφών.
 • Επίσης συστήνεται  η λήψη τροφικών ενζύμων και προβιοτικών.

 

Γενικότερα επειδή κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη  καλό θα είναι να τηρηθεί ένα διάστημα ημερολόγιο κατανάλωσης τροφίμων ώστε να βγει συμπέρασμα ποιες τροφές είναι υπεύθυνες για το φούσκωμα καθώς και όποια αλλαγή στις συνήθειες κενώσεων ή διαφορετικών αντιδράσεων του πεπτικού συστήματος έπειτα από τις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Με αυτά τα χρήσιμα συμπεράσματα μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε ειδικό  για να τον κατευθύνει καλύτερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του.

Ηλία Ευαγγελία
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
evagelia1980@windowslive.com

Go on Lifestyle

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

Ευαγγελία Ηλία

Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής - απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών.Επαγγελματική εμπειρία σε αθλητικούς χώρους,δημόσιο σχολείο και σε ατομικά προγράμματα διατροφής.Με κύρια πλέον απασχόληση σε χώρο ομορφιάς και καλλυντικών προϊόντων τα θέματα υγείας ,ομορφιάς και εμφάνισης που απασχολούν κυρίως τη γυναίκα αποτελούν καθημερινότητα. «Τι καλύτερο από ένα online περιοδικό που μας δίνει ιδέες για να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας Lifestyle!»

YOU MAY ALSO LIKE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Φτιάξε τη δική σου δίαιτα!»

Επειδή κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τις διατροφικές μας συνήθειες καθώς και το ημερήσιο μας πρόγραμμα ,από εμάς τους ίδιους , ακολουθώντας την παρακάτω λίστα και μερικές  απλές οδηγίες που την συνοδεύουν μπορούμε να διαμορφώσουμε το δικό μας διατροφικό πρόγραμμα και να απαλλαχτούμε από τα περιττά κιλά.