ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Αύξησε το μεταβολισμό σου!!»

Είναι ο μεταβολισμός μας ο πραγματικός υπεύθυνος για το σωματικό μας βάρος? Υπάρχει όντως τρόπος να τον αυξήσουμε και να χάσουμε βάρος ή να διατηρούμαστε στα επιθυμητά κιλά χωρίς κόπο?

Θα πρέπει αρχικά να ορίσουμε τι σημαίνει επιστημονικά ο όρος μεταβολισμός :

Βασικός  Μεταβολισμός  (ΒΜ)  είναι το ελάχιστο ποσό ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού στη ζωή. Αυτό το ποσό ενέργειας  προσλαμβάνεται από τις τροφές και  είναι απαραίτητο για:

 1. Τη λειτουργία της αναπνοής
 2. Το μεταβολισμό των κυττάρων
 3. Την κυκλοφορία του αίματος
 4. Τη δραστηριότητα του γαστρεντερικού σωλήνα κ΄των ενδοκρινών αδένων
 5. Τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος

 

Ο μεταβολισμός υπολογίζεται με τη μέθοδο της έμμεσης  θερμιδομέτρησης  ακριβέστερα αλλά και με διάφορους πίνακες, μαθηματικούς τύπους και άλλες μεθόδους από τους ειδικούς.

Οι παράγοντες τώρα που επηρεάζουν το μεταβολισμό είναι η ηλικία, η επιφάνεια του σώματος, το φύλο, η κύηση, η σύνθεση του σώματος, οι ενδοκρινείς αδένες, η διατροφική κατάσταση, ο ύπνος, το κλίμα, ο πυρετός, η παχυσαρκία, η πνευματική εργασία, η συναισθηματική κατάσταση, τα φάρμακα.

Μπορούμε να βοηθήσουμε την διαδικασία του μεταβολισμού και να φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος ή να το διατηρήσουμε με τους εξής τρόπους:

 • Μικρά και συχνά γεύματα ανά 3-4 ώρες δίνουν την απαραίτητη ενέργεια και επιταχύνουν τη διαδικασία του μεταβολισμού
 • Απαραίτητο το πρωινό γεύμα για να επανέλθει ο μεταβολισμός όπου μετά την πολύωρη νηστεία λόγω του ύπνου επιβραδύνεται.
 • Αποφεύγουμε τις  πολύ αυστηρές και στερητικές δίαιτες που περιορίζουν τον αριθμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων διότι μειώνουν το μεταβολικό ρυθμό
 • Η άσκηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και είναι καλό να γίνεται συνδυασμός αερόβιας προπόνησης  με ασκήσεις ενδυνάμωσης καθώς το όφελος είναι διπλό:   αυξάνεται η μυϊκή μάζα και άρα και ο μεταβολικός ρυθμός ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας και οι καύσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης.Επίσης ωφέλιμο είναι να μην ακολουθείται η ίδια προπόνηση αλλά να υπάρχει ποικιλία στα ερεθίσματα που δέχεται το σώμα.
 • Τρόφιμα  πλούσια σε φυτικές ίνες , σύνθετοι υδατάνθρακες , ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, τα πουλερικά, διάφορα μπαχαρικά, καυτερές πιπεριές, το πράσινο τσάι, ο καφές, το γιαούρτι, η βρώμη, επαρκής ποσότητα νερού αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό.
 • Τέλος μια φυσιολογική ρουτίνα ζωής με σωστή διατροφή, άσκηση αλλά και επαρκείς ώρες ύπνου διατηρεί το μεταβολισμό στη σωστή λειτουργία του.

 

Ηλία Ευαγγελία
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών
evagelia1980@windowslive.com 

www.goonlifestyle.com

 

 

Κοινοποιήστε εδώ
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Comments

comments

beauty beauty

YOU MAY ALSO LIKE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Τα πιο διαιτητικά κοκτέιλ”

Όσο ζεσταίνει ο καιρός και πλησιάζουμε σιγά σιγά προς το αγαπημένο μας καλοκαίρι, σίγουρα πληθαίνουν και οι βραδινές μας έξοδοι με τη συνοδεία των αγαπημένων μας κοκτέιλ. Τι να προτιμήσουμε όμως ώστε να μην παίρνουμε πολλές θερμίδες?

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Νέα χρονιά – Στόχος αδυνάτισμα»

Ο πιο ρεαλιστικός στόχος που θα μπορούσαμε να θέσουμε τη νέα χρονιά είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση με το σώμα μας, να το αγαπήσουμε, να το αποδεχτούμε και να βελτιώσουμε την υγεία και την  εικόνα μας όχι μέσα από στερητικές δίαιτες  και εξαντλητική γυμναστική αλλά με την απόκτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ..